Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men artiklarna i det nummer som är aktuellt för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi arbetar på detta och publicerar godkända bilder allteftersom. 

1/20 Arbetarrörelser

Tema om arbetarrörelser med:

Frances Tuuloskorpi: "Det börjar alltid på golven"
Johanna Palm: Färre väljer facket
Mikael Nyberg: När medlemmar blir till besvär & Automatiseringen fastnar i kapitalets automatik
Roy Karlsson: Mycket på spel i hamnkonflikten

Bildtext

I nuvarande virusbetingade chocktillstånd har mellan de styrande i Sverige en bräcklig "borgfred" temporärt slutits. Kampen mot pandemin har snabbt ersatt det så kallade kriget mot terrorismen och flyktingarna. Epidemiologer och vårdpersonal, inte polischefer och börsekonomer, är nu svenska hjältar. Det är ett framsteg för folket i Sverige som vi väntat på länge.

Bildtext

Arbetsgivarna tillämpar klassisk arbetarrörelsestrategi: pressa fram lokala eftergifter, säkra dem i kollektivavtal, så småningom i lagtext. Så har de begränsat strejkrätten, underminerat LAS, och snart står nog arbetstiden på tur. Vad kan vi sätta emot? Erik Bohman intervjuar Frances Tuuloskorpi.

Bildtext

Massarbetslöshet hotar i coronapandemins spår. LO-facken får nya medlemmar. Men trenden är sjunkande organisationsgrad. Varför?

Bildtext

Bildtext

Fackliga ledare har gett efter för företagens mångåriga krav på inskränkningar av strejkrätten. Nu förhandlar de om avveckling av anställningsskyddet. Sex LO-förbund har i protest lämnat överläggningarna. Mikael Nyberg berättar hur det gått till. Historien börjar på en sushibar i Göteborg för 13 år sedan.

Bildtext

TITELN PÅ MIN nya bok - Kapitalets automatik - är dubbeltydig. Jag skriver om automatiseringen. Men också - och framför allt - om det samhälle som den nya tekniken utvecklas i. Det handlar om kapitalismens mekanismer snarare än om robotens förprogrammerade rörelser.

Bildtext

Det sena 2010-talets stora fackliga strid. Den gällde föreningsrätten, men blev också brännpunkten för regeringens och arbetsmarknadsparternas planer att begränsa strejkrätten. Den rätten är beskuren i dag. Men Hamnarbetarna segrade.

Bildtext

Regeringens hantering av coronakrisen liknar evakueringen av Titanic. Företagen på övre däck evakuerades först. De fick livbåtarna, de generösa krispaketen. Vi som trängdes i tredje klass fick hålla andan och lydigt vänta på vår tur.

Bildtext

Farsoten ger nyliberalismen respit. Ett tag.

Bildtext

Det räckte inte med nya handfat och anslag om att tvätta händerna noga. Till slut meddelade även ledningen för Volvo Cars att de i likhet med de flesta fabriker i Europa stoppar produktionen i Torslanda. Inte på grund av någon hemlig kunskap om smittorisken på fabriken, snarare för att det var så länge de trodde att materialförsörjningen skulle fungera.

Bildtext

Den svenska kapitalistklassen består av ungefär 15 000 personer. Av dem har cirka 1 500 mer eller mindre höga positioner i statsapparaten. En del har starka band till de fyra storbankernas styrelser, maktens centrum i den alltmer spekulationsbaserade ekonomin. Peter Sundborg prövar en analys av den härskande klassen och kapitalismen i Sverige.