Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men artiklarna i det nummer som är aktuellt för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi arbetar på detta och publicerar godkända bilder allteftersom. 

Bilden är ett omslag från tidningen Fondmagasinet som ges ut av Nordbanken kapitalförvaltning AB. Målgruppen är bankens aktiefondsparare.

Beskrivning. Bildytan uppfylls av en man som tillbakalutad sitter tätt ihop med en kvinna. Hon lutar sig in mot honom snett från sidan, och hennes hand och blick sysselsätter sig med något på hans haka. Mannens blick är fäst vid någonting utanför bilden. En svart silhuett och texten www.nb.se/fonder avlöjar att det är fråga om en laptop. Båda hans händer är upptagna av att hantera apparaten. Han är klädd i en grå munkjacka, vit t-shirt och jeans. Ansikte och hals vittnar om en ålder runt 50 - håret är mörkt och välklippt och han nyttjar läsglasögon. Hakan är påtagligt orakad.

Kvinnan ler medan hennes glittrande öga är vänt mot mannens hakparti. Hon är klädd i vit skjortblus och har det blonda, raka håret samlat i nacken. Handen som rör vid mannens haka är försedd med vigselring. Hennes ålder skulle kunna vara runt 35. Kameralinsens fokus är placerat på mannens ansikte, kvinnans i lätt oskärpa. Ett gult ljus från höger vittnar om ombonad hemmiljö.

Tolkning. Förförståelesen innebär att vi snabbt uppfattar att det här handlar om en lyckligt gift, medelålders man - från övre medelklassen - som uppnått allt i livet - framgångsrika fondplaceringar och en ung vacker hustru. Hans utseende är manligt virilt. Den kraftiga skäggstubben vittnar om ett arbetsliv framför hemdatorn. Tittar vi närmare på bildens uppbyggnad ser vi att bildens fokus ligger i det upplysta området runt mannens haka där kvinnans hand och leende också återfinns. Men där finns occkså ett annat fokus, utanför bild: det nedre högra dunkla hörnet dit hela mannens uppmärksamhet riktas. Både hans roade blick och hans händer koncentreras hit: här ligger det egentliga intresset.

Hon har ännu inte bytt om från sina jobbkläder, den vita skjortan tyder på ett karriäryrke - hon har också ett eget liv. Hon finner sin make, som varit hemma hela dagen, djupt engagerad med sina fondplaceringar - detta väcker hennes beundran och kärlek. Hennes sätt att ge uttryck för detta sker genom nojsandet med hans skäggstubb - medan det som sker på skärmen inte får hennes uppmärksamhet. En subversiv tolkningsvariant vore att hennes gest är ett medvetet negligerande av mannens spekulationsleklust. Hennes belöning tycks trots allt mest handla om möjligheten att få beundra sin man med eller utan sin barnslighet. Eventuellt har han också lagat middag som står färdig i köket.

Hans belöning är mer uppenbar: goda affärer och kvinnans kärlek. Men han behöver inte med åtbörder visa sin uppskattning, hennes beundran är given. Han är den primära aktören, hon är det applåderande könet, något sekundärt - nödvändig som bekräftelse/spegel men därför höljd i oskärpa. Hennes ålder, 10-15 år yngre än mannen, understryker hans sexuella kapacitet. Givetvis rör det sig om en emanciperad kvinna, något annat vore politiskt otänkbart för den välmående övre medelklassen.

Livsstilsreklamen upprepar en stereotyp för det sorts liv som är gällande i tiden. Den uppfattar snabbt små förskjutningar men den befinner sig alltid exakt på den punkt som motsvarar den härskande klassens behov.