Tekniska problem med tidskriftsartiklar

Vårt artikelarkiv påverkas av ett tekniskt problem som gör att det för närvarande tyvärr inte går att se bilder i äldre tidskriftsartiklar. Vi jobbar på att lösa problemet, men tyvärr kan det ta lite tid innan bilderna är tillgängliga igen. 

Artiklarna i det nummer som är aktuellt för e-prenumeranter innehåller alla bilder.

Webbredaktionen

 

Kan en planekonomi verkligen fungera? Ja, dagens kapitalistiska storföretag visar det, menar Leigh Phillips och Michal Rozworski, som skrivit boken The People's Republic of Walmart. Här presenterar de sina argument i sammanfattad form.

Den tekniska utvecklingen har öppnat helt andra möjligheter än de som fanns på öststatskommunismens tid. Det hävdar Aaron Bastani i en uppmärksammad bok med den något provokativa titeln Helautomatiserad lyxkommunism. Clartés Magnus Göransson recenserar.

11002_01.jpg

Tanken att full automatisering är inom nära räckhåll och önskvärd kritiseras däremot hårt av ekosocialisten Max Ajl. Han betonar jordbrukets roll för socialismens möjligheter.

Daniel Cederqvist hittar en socialistisk utopi i tv-serien Star Trek.

Författaren Sture Källberg ser tillbaka på erfarenheten från realsocialismens länder och levererar ett rätt dystert facit.

Om ett av dessa länder, Polen, anmäler Rafal‚ Wos två nyutgivna studier. De pekar på hur mycket den kommunistledda efterkrigsperiodens ekonomiska och sociala uppbygge betytt för landets jämförelsevis starka ekonomi idag.