Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men artiklarna i det nummer som är aktuellt för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi arbetar på detta och publicerar godkända bilder allteftersom. 

3/20 Coronakrisen

Coronakrisen

Bildtext

Häromveckan stupade LAS-förhandlingarna. Facken och Svenskt Näringsliv kom inte överens om försämringar av anställningstryggheten i linje med Toijerutredningens direktiv. Det är bra. Att förhandla under hot om nya lagar som ger cheferna precis vad de vill ha är ingen förhandling. Det är en utpressningssituation, enligt samma modell som när strejkrätten inskränktes förra året. Kanske ser vi konturerna av en nyordning: En statsinterventionernas tid, där en aktivistisk borgerlighet vill diktera villkoren för arbetsmarknadens parter. Eller ett sätt för försvagade fack att försöka kompensera sig lagstiftningsvägen (se Axel Olofssons artikel på sidan 34 i detta nummer).

Bildtext

Göran Therborn om Covid-19 och kapitalismens inre slitningar.

Bildtext

Koncentrationslägret på ön Samos (Grekland) förföljer mig fortfarande, så här efter ett år. Det var 4 000 människor i lägret på berget vid staden Vathy. De flesta bodde i "the jungle" i tält, eller med bara några svarta sopsäckar över sina huvuden. Många var ensamkommande barn. Speciellt en pojke glömmer jag aldrig. Han hade det största krull på huvudet jag någonsin sett, och på armen hade han tatuerat "King of pain". Han var kungen av smärta. Lägret var sjukdomar, död, undernäring, råttor, loppor, inga fungerande toaletter eller duschar. Flyktingarna väntar år efter år på att få sin asylintervju i Grekland.

Bildtext

Ska vi hejda klimatkatastrofen är transporterna avgörande. De står för över en fjärdedel av växthusgasutsläppen, och är den enda sektor som ökar utsläppen.

Bildtext

Ny migrationsutredning, nej till flyktingbarn från Moria, och i EU föreslår kommissionen en ny asyl- och migrationspakt. Ansvariga politiker talar om realism och hållbarhet. Det handlar om uppenbara brott mot internationell rätt och åtaganden.

Bildtext

Se upp!

Bildtext

Assar Lindbeck avled nyligen, 90 år gammal. "Mannen som dödade socialdemokratin" kallade Torbjörn Nilsson honom i en ledare i Expressen, och syftade på hur han påverkade det socialdemokratiska partiet att ställa om sin politik.

Bildtext

Ska Amazon lagra uppgifterna om Coronasmittade? Ska USA:s underrättelsetjänst veta vilken musik du gillar? I övervakningskapitalismen blir din personlighet en vara på marknaden. Makten över det digitala molnet är avgörande.

Bildtext

Vänstern har retirerat från socialistisk till liberal samhällskritik. Det hävdar Nina Björk i sin nya bok. Hon vill att vi ska ta oss ur detta tankemönster. Magnus Nilsson håller med.

Bildtext

"Att inte ta sig an Kina vore ett historiskt misstag", förklarar Dagens Nyheter. Man kan bli rädd, skriver konstnären Torsten Jurell. I flera år har han bott och arbetat på olika platser i Kina.

Bildtext

Stoppade arbetarrörelsen ett krig mellan Sverige och Norge år 1905? Kanske, svarar Kalle Holmqvist, men utan tvekan var det ett exempel på framgångsrikt folkligt motstånd. En seger värd att minnas.

Bildtext

Betong kan brännas och härdas till olika hårdhetsgrader. När den väl har brunnit finns det ännu inget sätt att göra den mjuk igen. Det är alltså ingen lätt match att bryta upp och ta bort stenhård betong.

Bildtext

- - - - -