Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men artiklarna i det nummer som är aktuellt för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi arbetar på detta och publicerar godkända bilder allteftersom. 

3/22 NATO - Sverige Afrika Ukraina

Efter beslutet att överge 200 år av neutralitet och ansöka om inträde i Nato ebbade den säkerhetspolitiska debatten i stort sett ut. I tystnaden efter de högljudda ropen om Nato som frihetens garant - "den mest oövervinneliga gemenskap världen har skådat", som kulturskribenten Jens Liljestrand uttryckte det i Expressen i våras - hopar sig frågorna: Vilka politiska och rättsliga effekter kommer medlemskapet att få? Hur stort blir USA:s politiska inflytande? Vad får sveket mot kurderna för konsekvenser? Vilka krig och militära konflikter kommer Sverige nu att dras in i?I detta nummer av Clarté skildrar vi förspelet till ansökan om medlemskap - och till den invasion av Ukraina som regeringen anförde som motiv. Vi granskar kampanjen för Nato och de hot mot yttrande- och tryckfriheten som Sveriges införlivande i militäralliansen för med sig.

Bildtext

Valet innebar att vi nu har den mest reaktionära sammansättningen av riksdagen sedan 1930-talet, delvis som en del av en reaktionär våg över västvärlden. Det näst största partiet är ett parti med rötter i öppen nazism. När den nuvarande partiledaren Jimmy Åkesson gick med i Sverigedemokraterna marscherade medlemmarna i bombarjackor och kängor och ropade Sieg Heil.

Bildtext

Efter beslutet att överge 200 år av neutralitet och ansöka om inträde i Nato ebbade den säkerhetspolitiska debatten i stort sett ut. I tystnaden efter de högljudda ropen om Nato som frihetens garant - "den mest oövervinneliga gemenskap världen har skådat", som kulturskribenten Jens Liljestrand uttryckte det i Expressen i våras - hopar sig frågorna: Vilka politiska och rättsliga effekter kommer medlemskapet att få? Hur stort blir USA:s politiska inflytande? Vad får sveket mot kurderna för konsekvenser? Vilka krig och militära konflikter kommer Sverige nu att dras in i?

Bildtext

Poff, så var tvåhundra år av neutralitetspolitik borta. Statsminister Magdalena Andersson angav Rysslands invasion av Ukraina som skäl för brådskan. Men både

Bildtext

En grundlagsändring står för dörren. I januari 2023 kommer svensk lag att ändras för att skydda känsliga och hemliga uppgifter i internationella freds- och säkerhetsfrämjande samarbeten där Sverige deltar. Ett nytt brott ska införas - utlandsspioneri - som även får konsekvenser för den grundlagsskyddade yttrandefriheten. 

Bildtext

USA, Nato, Africom - bokstavskombinationerna är många. Målet för deras militära operationer i Afrika är att hålla kontinenten öppen för storbolagen. Forskaren och aktivisten Djibo Sobukwe berättar. Nato har blivit en enorm global axel i det militärindustriella komplexets hjulverk, vilket omfattar mer än 800 US-amerikanska militärbaser världen över. Just nu genomför Africom - en av Natos många armar - militärövningen "African Lion" på den afrikanska kontinenten. Organisationen har baser i, eller relationer till, nästan samtliga afrikanska länder som alla kontrolleras av USA-imperiet, vars syfte är att låta företagskapitalets våldsamma aptit utöva sitt herravälde längs hela det globala spektrumet.

Bildtext

Regeringens kovändning om Nato tillkom inte i ett vakuum. Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina och den finska regeringens beslut att ansöka om medlemskap spelade naturligtvis en roll. Men beslutet föregicks också av många års propagandaarbete från högerkanten. Tankesmedjor, förment vetenskapliga "institut" och USA-vänliga organisationer intensifierade under våren kampanjerna.

Bildtext

Vad Cementa gjort på Gotland blev inte riktigt verkligt förrän jag stod framför det gamla dagbrottet nära Slite. En stor grop fylld av klarblått vatten. En ganska vacker utsikt på något sätt. Cementa vill att vi som tittar ner mot gropen ska tänka "sommarbad"- inte att "vår ö håller på att gröpas ur."

Bildtext

Vad är bäst: en total lockdown eller att låta naturen ha sin gång? Både kapitalintressen och auktoritär höger har blandat sig i diskussionen. Vänstern bör undvika det falska valet och utveckla en politik för en era av pandemier, skriver Mai Greitz.

Bildtext

Utsvältning av skolor, sjukvård och äldreomsorg pågår i många länder. Lär av USA! Där har lärare och andra anställda på skolorna svarat med omfattande strejker. Ett utdrag ur Jesper Hamarks bok Strejk.

Bildtext
Filmer som Top Gun: Maverick är en del av USA-imperialismens krig mot världen. Avsikten är att göra oss alla lika dumma som upphovsmännen, skriver Hans Isaksson. TOP GUN: MAVERICK

Bildtext

El Häkkinen tänker mycket på kapitalismen. På arbete, rasismen och sexismen. På kollektivet och ensamlivet. På lyckan i att vara trans och queer. "Jag skriver kort och jag skriver sällan. Ibland delar jag något på Instagram-kontot allaparallellaliv tillsammans med bilder från min hemstad Malmö."

119211_01.jpgBild: Birgit Ståhl-Nyberg (1980).

Bildtext