Det var inte länge sedan kurdernas kamp, i bergen mellan Turkiet och Syrien, fängslade en hel värld. På omslagen till världens största tidningar fanns bilder på kvinnliga gerillasoldater från YPJ, Hollywood hakade på med spelfilmer och H och M lanserade (och drog snabbt tillbaka) en kopia av den traditionella Peshmergauniformen.
Men trender är flyktiga. Allt fler vände bort blicken från kurderna, och i Sverige försvann politikernas omtalade solidaritet med den kurdiska befrielserörelsen så fort Nato-dörren öppnades.
Kampen fortsätter dock, även om hejaropen har tystnat. I Turkiet fortsätter det kurdiska partiet HDP att bygga ett alternativt civilsamhälle. I Rojava i Syrien arbetar man mot ett helt nytt slags samhälle efter demokratiska, jämställda och ekologiska principer. Och kurdiska organisationer över hela världen fortsätter sitt solidaritetsarbete.
Vi vill med det här numret erbjuda några glimtar av den kurdiska befrielserörelsen. Det går inte att på bara några sidor göra den här rörelsen rättvisa, med dess många erfarenheter, omväxlande teorier och otaliga organisationer. Enbart Rojava hade kunnat fylla upp flera nummer. De nedslag vi gör handlar inte minst om förutsättningarna för den kurdiska kampen här i Sverige, men också om den ideologiska utvecklingen av PKK. Vi vill ge plats åt både gerillakrigarna och konstnärerna, ideologerna och familjerna, de fängslade och de frisläppta.
Med Sveriges Nato-ansökan reduceras kurderna till en bricka i ett stormaktsspel där Turkiet, USA och Ryssland bestämmer. Foto: Savas Boyraz
Vår förhoppning är att texterna i det här numret ska ge en fördjupad kunskap om olika delar av den kurdiska rörelsen, och att de ska inspirera Clartés läsare att gå vidare på egen hand. En bättre förståelse av den kurdiska kampen är särskilt viktigt nu. I och med Sveriges Nato-ansökan reduceras kurderna ännu en gång till en bricka i ett stormaktsspel där Turkiet, USA och Ryssland bestämmer. Men kurdernas kamp förtjänar att förstås i egen rätt och på sina egna villkor - både det som kan utgöra exempel för socialistisk kamp världen över och det som får ses som misstag att lära sig av.
Från de svenska fjällen till de kurdiska bergen: För ett fritt Kurdistan.