Copyright problem med bilder
Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men artiklarna i det nummer som är aktuellt för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi arbetar på detta och publicerar godkända bilder allteftersom.
1/06 Euroclass - överhet på deken
Åker man flygplan i Europa och kan betala bra - dvs. låta någon annan betala - får man åka EuroClass. Enklare folk reser i ekonomiklass. Där görs besparingarna på sittutrymme, mat och service.
Större klasstrider än dem mellan flygresenärer utkämpas dock i Europa i år. Inte bara i Frankrike. I hela Europa rasar konflikter och socialförsärkingssystem, arbetsmarknadslagar och lönenivåer. Konflikterna mellan EU:s medlemsstater tilltar och lamslår unionsprojektet. Och i Östeuropa har gamla herrar bara bytt utstyrsel.
I detta Clarténummer undersöker vi de pågående slitningarna i Europa på några väsentliga punkter.
- Olle Josephson -
De sociala striderna i Europa är ämnet för flera artiklar i detta nummer av Clarté. Också i Sverige pågår dessa strider.
- Benny Andersson -
Europas ekonomi hackar. Från salongerna ropas det på åtstramning. Bara några hål till på svångremmen, så vänder det snart och vi blir alla välbyggda och framgångsrika igen. Men receptet har tillämpats sedan 1980-talet. Resultatet har varit magert.
- Staffan Dahllöf -
EU har tilltagande legitimitetsproblem. Det handlar inte bara om folkligt motstånd eller ointresse. Det är värre än så. Själva integrationsprocessen gnisslar - i allt utom polissamarbetet. De nationella intressena drar åt olika håll. Det märks inte minst i energipolitiken.
- Mikael Nyberg -
Arbetslösa sätts i tvångsarbete och trakasseras. Anställningarna blir alltmer osäkra och arbetstiderna längre - utan motsvarande höjning av lönerna. Men de översta bland de översta ser sina rikedomar växa i enastående omfattning. Det handlar inte om 1930-talet. Mikael Nyberg granskar ny statistik över inkomsternas utveckling.
- Anders Björnsson -
Det är skillnad på öst och väst i Europa. Det beror inte bara på 1900-talets realsocialism, utan har djupare historiska rötter. Anders Björnsson försöker förklara varför de östeuropeiska staterna kastar sig i armarna på en upp över öronen skuldsatt gangster på andra sidan Atlanten.
- Olle Josephson -
Den danska rasismen är inte bara Muhammedteckningar. Danmark är en av Europas främlingsfientligaste stater. Varför har det blivit så - man kan ju säga åtskilligt gott om Danmark? Ja, kanske just därför.
- Lisa Forsberg -
Terrorism definieras ofta som politiskt våld vilket, mer eller mindre avsiktligt, drabbar "oskyldiga" eller "civila". Om man definierar terrorism på detta sätt, måste man följaktligen även söka definiera vad som avses med civil.
- Walden Bello -
Det som börjar med Haiti och Kosovo fortsätter med Irak och Iran. Sådan är logiken i den humanitära interventionen - ett vackert namn för att stärka geopolitiska intressen. Walden Bello, ledande tredje världen-expert, varnar för den liberala imperialismen.
- Karin Hedbrant -
Vi törs inte ta konstverken på allvar. Hellre ser vi ironi eller ren underhållning. Karin Hedbrant har gått runt på Moderna museets utställning av 2006 års svenska konst, och konstaterat att en sådan utställning kan aldrig bli ett politiskt forum. Var finns den konst som vågar?
- Hans Isaksson -
Är Hollywood på väg åt vänster? Filmer som Jarhead, Vengeance och Syriana kunde tolkas så. Men skilj på liberal kritik och vänsterkritik, skriver Hans Isaksson som försöker finna mönstret i Hollywoods krigsfilmer, från Vietnam till Falluja.