Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men artiklarna i det nummer som är aktuellt för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi arbetar på detta och publicerar godkända bilder allteftersom. 

2/07 Folken segrar: Libanon Latinamerika Nepal

Imperialismen är en papperstiger, försäkrade Mao Zedong vid upprepade tillfällen. Den kunde vara nog så farlig i dag, men så småningom faller den. Börjar USA, mer aggressivt än någonsin, att närma sig den punkten?

USA lider för närvarande nederlag, militärt eller politiskt, på flera fronter. Irak är välkänt, men vi lyfter fram tre andra konfliktområden.

Alistair Crooke och Mark Perry analyserar hur Hitzbollah besegrade Israel i Libanon. Det var också ett strategiskt nederlag för USA. Aijaz Ahmad visar att Latinamerika inte längre är någon bakgård, och John Mage berättar historien om det framgångsrika folkliga upproret i Nepal.

Bildtext

Europa går som tåget med Tyskland främst. Tillväxten ökar och arbetslösheten minskar. Äntligen har paketen med nedskärningar och avregleringar gjort verkan, myser företrädare för den tyska samlingsregeringen. Papegojorna i pressen tar efter. DN-ekonomi skriver om näringslivet som blommar och Ferraribilarna som står på rad i det forna Östtyskland. Det är strålande tider för alla som dväljs i eller nära rikedomens och maktens salonger.

Bildtext

Imperialismen är en papperstiger, försäkrade Mao Zedong vid upprepade tillfällen. Den kunde vara nog så farlig i dag, men så småningom faller den. Börjar USA, mer aggressivt än någonsin, att närma sig den punkten?

Bildtext

För 40 år sedan besegrade Israel på sex dagar arabstaternas samlade styrkor. För ett år sedan höll Hizbollah i Libanon ut i 34 dagar. Och inte bara det: de tillfogade Israel ett förödande militärt nederlag. USA såg sin ställning i regionen försvagas ytterligare. Så här gick det till.

Bildtext

Chavez i Venezuela är välkänd, kanske också Morales i Bolivia. Men Kirchner i Argentina, Vazquez i Uruguay, Bachelet i Haiti? I en rad latinamerikanska stater har väljarna fört presidenter till makten som inte går USA:s ärenden.

Bildtext

Sedan april sitter maoister i Nepals regering. Det är resultatet av långvariga strider där kungamakt, parlamentariska partier och revolutionärer ömsom ingått allianser, ömsom bekämpat varandra. Den stora förloraren är USA. Ett folkligt uppror besegrade dem.

Bildtext

Det har blivit en vana att mörda människor i tusental i tredje världen. Den senaste tiden har bomber regnat över östra delen av Somalia. Huvudstaden Mogadishu ligger i ruiner efter den USA-stödda etiopiska invasionen, och tusentals försvarslösa civila har dödats eller flytt sina hem. Bushadministrationens krig mot terrorismen har utmynnat i terror mot folket i Somalia.

Bildtext

Läs denna artikel om Danmark. Byt ut partibeteckningen Venstre - det högerliberala regeringspartiet - mot De nya moderaterna. Byt ut Anders Fogh Rasmussen mot en annan statsminister, Fredrik Reinfeldt, eller kanske någon gång mot Jan Björklund. Då förstår du varifrån den svenska regeringen har sin strategi. Artikelförfattaren Dino Knudsen är redaktör för Clartés danska systertidskrift Det Nye Clarté.

Bildtext

Mikael Nyberg granskar EU-komissionens förslag till nydaning av arbetslivet.

Bildtext

I boken Vietnam var nära skriver Åke Kilander den svenska FNL-rörelsens historia. Clarté hade en central roll i början. Vi publicerar därför två recensioner. Den ena av Henrik Skrak, som var för ung för att vara med, den andra av Ulf Karlström, som en tid var ordförande för FNL-grupperna. Först Henrik Skrak: Den antiimperialistiska uppgiften är svårare i dag. Det är därför fel att moralisera över bristande framgångar för dagens politiska aktivister.

Bildtext

Visst var vi barn av vår vänstertid, men det är ingen samstämmig kör som träder fram i de många intervjuerna i Kilanders bok. Den svenska FNL-rörelsen var en enhetsfront, byggd underifrån av aktivistarbete. Alla konspirationsteorier kommer på skam i boken Vietnam var nära, skriver Ulf Karlström.

Bildtext

Tron Ögrim, norsk kommunist och ideologisk fyrbåk i decennier, avled i maj, ännu inte sextio år. Henning Mankell minns honom: många kommer nu att dansa på hans grav, liberaler och konservativa, som hatade allt han stod för.

Bildtext

Love Antell heter en ny bildmedarbetare i Clarté. Han medverkar för första gången i det här numret. Karin Hedbrant har ställt frågor om bild och politik.

Bildtext

Povel Ramel var inte alldeles oviktig i den folkliga offensiven för ett mer demokratiskt samhälle på 40- och 50-talen. Han deltar i ett språkligt uppror, förklarar Olle Josephson.

Bildtext

Vi har ett allvarligt politiskt läge med borgerlig reaktion på alla fronter såväl inom landet som på den globala arenan. Vi har också en tilltagande folklig vrede, ett politiskt uppvaknande bland många unga och motstånd i olika former.