Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men artiklarna i det nummer som är aktuellt för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi arbetar på detta och publicerar godkända bilder allteftersom. 

1/10 Om migranter och olagliga människor

Tema om utvandrare, cirkulära migranter & olagliga människor.

Det gäller att få perspektivet rätt. Hur skapar vi enhet mellan arbetare och folk från olika håll? Det är frågan.

Bildtext

Tre procent av världens befolkning, eller över 200 miljoner, är på vandring; de utvandrar och invandrar; kvinnorna är något fler än männen. Sextio procent flyttar till eller mellan högutvecklade regioner i Asien, Europa och Nordamerika, en dryg tredjedel rör sig mellan fattiga länder i Syd. Omkring 100 miljoner är gästarbetare och kanske 15 miljoner saknar arbetstillstånd - de allra mest förtryckta.

Bildtext

Vem har skördat broccolin och apelsinerna du äter? Kanske någon av Italiens klandestiner. De är över en miljon, de kommer från Afrika, Sydösteuropa eller Mellanöstern och de har inga papper. Den italienska författaren Marco Rovelli möter dem i sin nya bok Servi (Slavar). Clarté återger här ett kapitel.

Bildtext

Europa behöver fler händer, fötter och huvuden utifrån, men ökad invandring är politiskt kontroversiellt. Det finns det möjligen en lösning på: invandrare som försvinner igen.

Bildtext

HUR MÅNGA UNGA afrikaner lämnar sitt land med fara för sina liv för att nå Europa varje år? Man uppskattar antalet till 2 miljoner varav minst 2000 omkommer i Medelhavet eller på Atlanten på väg mot det hägrande EU. Flyktingarna försöker nå Kanarieöarna från Mauretanien och Senegal eller ta sig över Gibraltar sund från Marocko.

Bildtext

Rika länders arbetare ställs mot lönedumpande gästarbetare. Reflexen är rasistisk - "Go home! Vi vill inte jobba med er!" Ja, så vill gärna dominerande massmedier rapportera, i Sverige som i Europa. Ofta är klassmedvetenheten betydligt högre. Läs historien om de brittiska byggstrejkerna förra året, ett brittiskt Vaxholm.

Bildtext

Nikolaj Satolov och Larisa Satolova kom till Sverige med sina söner Victor och Ivan 2003. Varför kommer så många ryssar till Sverige? En sönderslagen ekonomi tvingar till förnedring och svartjobb i väst.

Bildtext

Hundratals människor dör varje år när de försöker ta sig in i det EU som slagit sönder deras hemländers ekonomi. Mexikaner och centralamerikaner dör när de försöker ta sig in i det USA som förött deras hemländers ekonomi. Hur ser den radikala amerikanska arbetarrörelsen på dessa immigranters rättigheter?

Bildtext

Häromkvällen fick jag ett e-postbrev från en god vän i Haiti. Han hade bifogat ett dokument om jordbävningen, författat av USGS, U.S. Geological Survey. I den bildrika rapporten går författarna igenom jordbävningens följder i Haiti, och inriktar sig framförallt på de raserade byggnadernas olika konstruktioner. Med sitt torra faktaspråk är det bitvis en hårresande läsning om byggfusk och slarv.

Bildtext

Hör du dem som blev sittande på spåret eller i vänthallen i vintras? Det var inte snön som stoppade dig, snarare de marknadskrafter som släppts lösa, förklarar Dan Gunnemark.

Bildtext

Aldrig mer! Det var löftet när det globala pyramidspelet med värdepapper rasade samman.

Bildtext

Om Gunnar Ohrlander hade varit en riktig doktor, skulle han ha passat bäst som allmänpraktiker. Han hade känslan för vad som var väsentligt, och detta väsentliga kunde vara en obetydlig detalj i ett bredare händelseförlopp. En gång refererade han en debatt som jag deltog i - den handlade om museernas ovilja att visa sina föremål och i stället bygga upp kulissverkligheter - och den gode låtsasdoktorn undrade varför Björnsson lät så arg när han hade de bästa argumenten på sin sida. Ilska stöter bort, överdrifter förminskar.

Bildtext

Jodå, ojämn inkomstfördelning har säkert betydelse för sociala problem. Men tjänar verkligen alla parter på ett jämlikt samhälle? Ekonomhistorikern Klas Rönnbäck har läst den omdiskuterade Jämlikhetsanden och måste besviket konstatera att han inte blir övertygad.

Bildtext

Kurt Salomonson, som fyllde 80 i slutet av 2009, är en av efterkrigstidens viktigaste svenska arbetarförfattare. I den litterära klasskampen intar han en särskild position på 1950-talet med sin kritik av samförståndet mellan arbete och kapital. Både arbetsgivare och LO blev förbannade. Magnus Nilsson har i år kommit ut med en uppmärksammad bok om klass i samtidslitteraturen, Den föreställda mångkulturen. Här går han tillbaka till 50-talet och läser om Salomonsons Grottorna.

Bildtext

Social stratifiering, militarisering och maktkamp. De blir de viktigaste drivkrafterna i de två första banden i Norstedts nya storsatsning på en svensk historia. Historiesynen kan bli nygammalt oreflekterad, och drivkrafterna underifrån tonas ned. Men Mathias Cederholm har ändå åtskilligt gott att säga om det nya verket.

Bildtext

Det har nu gått trettio år sedan jag gjorde min första bild om Afghanistan.