Första påminnelsen. Jag skrev på Facebook: "Snacket går att en polis räknat upp förnamnen på brottslingar han stött på i sitt polisiära arbete. I denna nya sport, förnamnsuppräkning, ska jag nu räkna upp förnamnen på läkarna på vår vårdcentral: Kristina, Dina, Haitam, Haider, Mohammed, Javed, Tetiana, Sonja, Jessica, Tarik, Riad, Monir och Lumoi."

De där namnen fanns på en lista från vårdcentralen som jag råkade ha framför mig vid datorn.

Jag kunde även ha räknat upp förnamn på hårt arbetande arbetskamrater från bageriet, eller tvätteriet eller storköket där jag jobbat. Det går att göra många och långa listor på temat #förnamn.

Men vet inte alla redan att de allra flesta människor, oavsett ursprung, befinner sig på icke-kriminella listor? Alla borde veta, men i dagens illavarslande stämning finns anledning att påminna.

Andra påminnelsen. 2014: Polisen Peter Springare bedömde banderollen "Inga fascister i vårt Örebro" som hets mot folkgrupp.

10007_01.jpg

Tredje påminnelsen. Om Peter Springares Facebookinlägg och dess förnamn har det skrivits mycket, förutom all ren rasism också seriöst bekymrade inlägg om utanförskap och brottslighet. Och vem är inte bekymrad över sådant som att småungar springer omkring med vapen och skjuter varandra och andra. Det är ju för jävligt. Men det som gör att Springares "modiga inlägg" inte kan tas i ens med bekymrad tång, är detta som han smyger in mitt i sitt inlägg om brottslingar som heter "Muhammed och Ali":

"Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc. Alla vet varför men ingen törs eller vill torgföra anledningen."

Alla vet varför? Och detta, som alla vet, är tydligen att dessa samhällseländen beror på "Muhammed och Ali".

Där zoomar Springare ut och gör det verkligt farliga utpekandet av syndabockar. Det förutsätts att "alla vet", det vill säga att ingen kommer ihåg vad som egentligen har hänt.

Men vi kan väl påminna oss? Pensionssystemet har urholkats genom politiska beslut och pengarna har hamnat i andras kassakistor, skolan har först kommunaliserats och sen privatiserats för att generera vinst mer än kunskap åt alla, skatterna har sänkts och den avmagrade sjukvården är bättre på att dra till sig omorganiseringskonsulter än sjuksköterskor. Förebyggande underhåll och marginaler har skalats bort på våra arbetsplatser och i samhället som helhet.

Allt detta skedde "Muhammed och Ali" helt förutan. Inte ens minsta lilla ensamkommande var inblandad. Om minnet är kort, påminn varandra.

francesblogg.wordpress.com

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten

1/17 Kvinnor och klass

Category Image