Långsamt bryts tystnaden om kriget i Jemen. 10 000 civila har dödats, hungersnöd hotar 14 miljoner, och de brittisk-amerikanska klusterbomberna faller. En saudiamerikansk allians leder kriget. Trump har intensifierat USA:s insatser.

På en presskonferens i februari påstod Vita Husets presstalesman Sean Spicer att Iran hade angripit ett amerikanskt fartyg utanför Jemens kust. Han förvandlade de angripande jemenitiska huthirebellerna till Iran och det angripna saudiska fartyget till ett amerikanskt! Det visade hur Trumpadministrationen förvanskar sanningen, söker konfrontation med Iran och deltar i Saudiarabiens krig i Jemen, där enligt FN 10 000 civila har dödats, 40 000 har skadats och ytterligare 14 miljoner hotas av hungersnöd.

I april 2016 bad Aftonbladet om ursäkt för att man försummat att skriva om kriget i Jemen. Men samtidigt konstaterade man: "Det är inte bara Aftonbladet som har brustit. Så gott som alla stora medier i Sverige och västvärlden har varit tysta." I oktober samma år bad författaren Moustafa Bayoumi engelska The Guardians läsare att föreställa sig en situation där USA gick i krig utan att någon på hemmaplan tog notis om det, och menade att det var precis vad som hänt under den gångna helgen då ett amerikanskt krigsfartyg beskjutit radarstationer i Jemen. Kriget är inte bortglömt utan "ignorerat och undangömt", förklarade samtidigt den jemenitiska journalisten Afrah Nasser i Dagens Nyheter. Hon påpekade att länder som USA, Storbritannien och Tyskland tjänar enorma belopp på vapenexporten till Saudiarabien.

Huthierna, som sedan hösten 2014 kontrollerar nordvästra Jemen med huvudstaden Sanaa, är en shiamuslimsk politisk grupp som avsatt den sunnitiska saudivänliga presidenten Abdrabbuh Mansur Hadi. De står i stark opposition till USA, Israel och Saudiarabien, liksom till sunnimuslimska terrorgrupper, och deras enda betydande allierade i regionen är Iran. Men trots utbredda föreställningar om huthierna som irankontrollerade marionetter tycks Irans materiella stöd och politiska inflytande vara begränsat.

10010_01.jpg

För USA kan Jemenkriget ses som en eftergift till dess långvariga allierade Saudiarabien som känt sig hotat av USA:s diplomatiska överenskommelse med rivalen Iran. Men det är också ett led i det amerikanska kriget mot terrorismen, då Jemen, förutom huthierna, har aktiva grenar av både al-Qaida och IS som utnyttjat det relativa maktvakuumet i landet. Många civila har de senaste åren dödats i amerikanska drönarattacker, och huthierna har ända sedan rörelsens grundande på 90-talet ropat död åt USA. USA:s inblandning i det pågående bombkriget har förstärkt de antiamerikanska stämningarna i Saana.

Även om de flesta av krigshandlingarna i Jemen utförs av Saudiarabien står man officiellt i täten för en sunnitisk koalition. Där ingår Egypten, Marocko, Jordanien, Sudan, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar och Bahrain, medan Djibouti, Eritrea och Somalia har gjort sina luftrum, territorialvatten och militärbaser tillgängliga. USA står alltså utanför koalitionen men dess roll i krigföringen är likväl av större betydelse än någon av de andras. I det brutala bombkrig som riktas mot Jemen har USA inte bara tillhandahållit flygplanen, bomberna och utbildningen av de saudiska piloterna, utan dessutom tankat de saudiska bombplanen i luften samt bidragit med underrättelser som gjort attackerna dödligare.

Saudiarabiens koalition har fått stark kritik av FN då luftangreppen riktats mot civila mål som bostadsområden, sjukhus, marknadsplatser, skolor och begravningar. FN:s experter säger att koalitionen troligen brutit mot internationell människorätt, som kräver proportionalitet och försiktighet vid attacker, och menar att vissa av bombanfallen kan betraktas som krigsbrott. Man konstaterar också att en rent militär seger för en sida inte längre är en realistisk möjlighet i det korta loppet. USA:s regering har funnit kriget obekvämt då det försämrat möjligheterna att kritisera exempelvis Assads och Rysslands bombningar av civila mål i Syrien. Situationen på marken har förvärrats av att saudierna använder amerikansk- och brittisktillverkade klusterbomber, ett vapenslag som genom ett internationellt avtal 2008 förbjudits av en majoritet av världens länder. Men medan Obama drog en gräns vid bruket av kemiska vapen i Syrienkriget kommer ingen röd linje att dras i Jemen då USA själva tillhandahåller och legitimerar de klusterbomber som dödar och skadar civila.

10010_02.jpg

USA:s vapenexport till Saudiarabien har på senare år varit oerhört omfattande och uppgick 2010-2015 till ett värde av cirka 1 000 miljarder svenska kronor. Då det sammanföll med minskad amerikansk efterfrågan under slutet av krigen i Afghanistan och Irak, kom affärer som saudiernas rekordorder på F15 plan julen 2011 som goda nyheter för både vapenindustrin och utrikesminister Hillary Clintons stab.

I ett historiskt perspektiv har hemmaopinionen haft en avgörande betydelse för USA:s krig. Men då kriget i Jemen förs via saudiska ombud sätts få amerikanska liv på spel, vilket minskar medierapporteringen och försvagar det folkliga motståndet. Först under Obamas sista månad som president frystes en vapenleverans till Saudiarabien (något som nyligen hävts av Trumpadministrationen). I en senatsdebatt om kriget i Jemen protesterade demokraten Chris Murphy och republikanen Rand Paul mot det sätt på vilket amerikanska vapen användes. Men den republikanske senatorn Lindsey Graham varnade för hotet från huthierna och Iran, och förklarade att ett vapenembargo bara skulle försämra relationerna med saudierna som ändå kunde köpa vapnen från någon annan. Detta sista förtjänar naturligtvis att bevisas. Redan i februari 2016 röstade EU-parlamentet för ett vapenembargo mot saudierna, vilket satte press på de länder som ännu sålde. I Storbritannien har motståndet mot den saudiska vapenexporten vuxit.

Kriget sägs ibland syfta till att återinsätta en legitim jemenitisk regering. Men saudierna själva saknar en folklig regering, vilket gör demokratiargumentet grumligt för att inte säga absurt. Kriget är ett försök av en rik diktatur att säkra kontroll över ett fattigare, svagare och i allt väsentligt underordnat grannland. Den saudisk-amerikanska intressealliansen leder Jemens befolkning mot en humanitär katastrof.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten

1/17 Kvinnor och klass

Category Image