Sommaren kommer mellan två andetag. Mina gamla arbetsplatser värker i mig. Butikskök, restauranger, städjobb, hemtjänsten. Jag lägger mig raklång på sängen och sträcker ut ryggen. Framför mig när jag sluter ögonen; ett löpande band av latte och smörgåsar där människan alltid var den svagaste länken. Någonting som enkelt kunde bytas ut och ersättas när handlederna svek eller tempot knäckte psyket.

Tankarna flimrar, minnena från tio års kroppsarbete bakom mig. Ärstiderna som gick medan vi på något sätt fick verksamheten att fungera rrots en ständig schemalagd underbemanning. Det är muskelminnet av ett handgrepp urfört genom ett helt arbetsliv och kollektivavtalet som hastigt gömdes under följesedlarna när arbetsledaren gled förbi. Min arbetskamrar som kastade en orolig blick mot chefens kontor innan hon viskande berättade atr hon gått med i facket.

Någonstans där inne i minnena hör jag tonen från dagens otrygghet; det är ljudet från bemanningsföretagets app, där ens svarsfrekvens visas i procent och rädslan för att aldrig bli inringd igen gör det omöjligt att tacka nej till jobb. Åren sträcks ut och kommer tillbaka, otryggheten då lika tydlig som nu.

10214_01.jpg

Att jobba i handeln idag är som att dejta någon som bara ringer vid storhelger eller när det vanliga ragget inre hör av sig. Man vet att man borde hitta någon annan men man har inte något val längre, man är fast i en kletig beroendeställning och har efter oräkneliga lösa förbindelser slutat hoppas på att det finns någon bättre. Man sover med telefonen under kudden, väntar på att den ska vibrera. Idag måste de väl höra av sig? I tystnaden oroar man sig för att de hittat någon annan, någon mjukare, mer flexibel, mer lättformlig. Någon som ler på rätt sätt, är snabbare ,yngre, billigare. Någon som inte har vänner som de vill umgås med, planer som kan sätta stopp för spontaniteten i ett kvällspass. Någon som enkelt ställer in allt annat och dyker upp pigg och redo kl 06.30 söndag morgon. Någon som inte bråkar och ställer krav.

Vi har just gett ut en bok om hur det fungerar bakom svängdörrarna pä din butik och hur arbetsvillkoren ser ut för de som ser till att mjölken kommer ut till affärerna. Det handlar om lösa förbindelser, men lika mycket om kampen för fasta förhållanden. Välkommen till handelsbranschen! Lika modern som ett swipe på en dejtingsajt, lika ålderdomlig som ett tvångsgifte.

Jenny Wrangborg är kallskänka, butiksanställd och poet. Hon har för Leopard förlag redigerat Lösa förbindelser. Om kampen för fasta förhållanden i handeln, en antologi utgiven med stöd av Handelsanställdas förbund.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten

3/17 Hundraåringen som försvann

Category Image