Om hela landet röstat som Järva hade vi sedan länge haft en regering bestående av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. I 36 av 37 valdistrikt fick de egen majoritet. I Rinkebysvängen östra fick Socialdemokraterna 76,9 procent.

De områden som kallas socioekonomiskt utsatta, alltså fattiga, begriper mycket väl vilka som är deras vänner. Ja, Järva röstar rött, men valdeltagandet var lågt. Under flera månader hade civilsamhället kämpat hårt för att öka intresset och få fler att rösta. När jag efter valet gick igenom siffrorna och jämförde med valet 2014 blev jag deppad. Jag hade hoppats på bättre resultat, eftersom jag visste hur hårt Aweiz, Amal, Ilyas och Seluah hade slitit. För att inte tala om Järvas egen grand old man, Mohamed Hagi Farah, medborgarvärden som oförtröttligt går på alla möten i stadsdelsnämnden och oavbrutet mobiliserar Järvaborna i kamp för deras gemensamma intressen.

En kväll några veckor efter valet var jag med när Järvas valambassadörer samlades i Folkets Husby. Nu var det dags för utvärdering och eftertanke. I hela landet ökade valdeltagandet något. Men inte i Järva. Besvikelsen gick att ta på. Vad hade gått fel?

Flera vittnade om känslan att de hade lyckats. "Alla jag träffade sade att de hade röstat, eller skulle rösta." Välbesökta utbildningar och möten hade genomförts. I fotbollsklubbens omklädningsrum förändrades snacket, de diskuterade inte längre om de skulle rösta, utan på vad. I tjejernas podradio diskuterades politik, likaså när kvinnorna ordnade fest.

10606_01.jpgKerstin Gustafsson Figueroa. Bild: Nyhetsbyrån Järva

Men varför hade det inte gått bättre? Många var besvikna på socialdemokraterna. "När Löfven pratade om att sätta in militären mot orten, där gick gränsen." Men orsakerna var flera. "Tidigare var det vi somalier som inte röstade. Nu är det andra grupper, många nyanlända, som inte röstar. Vi når inte dem." Dessutom finns ett slags undervegetation på bostadsmarknaden. "Många som är skrivna här, bor inte här. Och de som bor här, är skrivna någon annanstans. Om de har några papper alls."

Alla på mötet var överens om att mobiliseringen fortsätter, även mellan valen. Och i 15 av Järvas 37 valdistrikt ökade faktiskt antalet röstande. Där valambassadörerna hade knackat dörr och valstugorna stått. Det mänskliga mötet överträffar alla likes på facebook . Det är bara att börja om från början. Organisera från grunden. Det finns inga genvägar.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten

3/18 Klimatkrisen

Category Image