När Donald Trump utsåg John Bolton till nationell säkerhetsrådgivare, en post som är tyngre i amerikansk utrikespolitik än utrikesministerposten, var det för att ge att den mest hökaktiga falangen av det utrikespolitiska etablissemanget kontroll. De värsta krigiska tongångarna har på senare tid riktats mot Iran. USA har sagt upp det avtal som innebar att handelssanktionerna mot Iran upphörde i utbyte mot att Iran gav upp de påstådda försöken att skaffa kärnvapen. EU har gnällt lite över uppsägningen men i praktiken traskat patrull bakom USA.

Just nu, i mitten av juni, verkar krafter i USA och i regionen söka efter den gnista som kan utlösa kriget. Den republikanske senatorn Marco Rubio sade i ett uttalande nyligen att visserligen skulle USA helst inte vilja starta ett krig mot Iran, men om något av Irans "ombud" attackerade USA på något sätt skulle man bli tvungen att slå tillbaka.

Vilka skulle konsekvenserna bli? De krig som USA och dess allierade har tvingat fram i regionen har lett till att Irak och Libyen slagits sönder som stater, och i Libyens fall fortfarande befinner sig i inbördeskrig. I Syrien har USA fört krig genom ombud, genom att understödja hänsynslösa islamister. IS existens beror till stor del på kriget mot Irak. Miljontals människor har dött eller fått sina liv förödda av dessa krig, många har varit tvungna att fly. I krigens fotspår har de stora monopolföretagen kunnat plundra ländernas naturresurser, och då främst oljan. Ett krig mot Iran skulle leda till ett ofattbart stort mänskligt lidande och än mer stärka reaktionära krafter i regionen. De som främst tjänar på att Iran krossas är apartheidstaten Israel och den råa teokratiska diktatur som är Saudiarabien.

Detta ställningstagande innebär inte att man stöder mullorna i Iran. Även Iran är en teokratisk diktatur, men det måste vara iranierna själva som störtar regimen, inte en utländsk imperialistmakt. Av Sveriges regering måste vi kräva att den motsätter sig ett angrepp på Iran och försvarar folkrätten. Det ligger i Sveriges eget intresse då ett krig mot Iran skulle öka motsättningarna i världen och föra oss närmare en stormaktskonfrontation mellan USA och Ryssland/Kina. En bred opinion bör samlas kring följande paroller:

Nej till krig mot Iran! Försvara folkrätten! Respektera FN-stadgans våldsförbud!

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten

2/19 Svensk sjukvård i orätta händer

Category Image