3/20 Coronakrisen
Coronakrisen

- Erik Bohman
Häromveckan stupade LAS-förhandlingarna. Facken och Svenskt Näringsliv kom inte överens om försämringar av anställningstryggheten i linje med Toijerutredningens direktiv. Det är bra. Att förhandla under hot om nya lagar som ger cheferna precis vad de vill ha är ingen förhandling. Det är en utpressningssituation, enligt samma modell som när strejkrätten inskränktes förra året. Kanske ser vi konturerna av en nyordning: En statsinterventionernas tid, där en aktivistisk borgerlighet vill diktera villkoren för arbetsmarknadens parter. Eller ett sätt för försvagade fack att försöka kompensera sig lagstiftningsvägen (se Axel Olofssons artikel på sidan 34 i detta nummer).

- Anna-Lena Norberg
Koncentrationslägret på ön Samos (Grekland) förföljer mig fortfarande, så här efter ett år. Det var 4 000 människor i lägret på berget vid staden Vathy. De flesta bodde i "the jungle" i tält, eller med bara några svarta sopsäckar över sina huvuden. Många var ensamkommande barn. Speciellt en pojke glömmer jag aldrig. Han hade det största krull på huvudet jag någonsin sett, och på armen hade han tatuerat "King of pain". Han var kungen av smärta. Lägret var sjukdomar, död, undernäring, råttor, loppor, inga fungerande toaletter eller duschar. Flyktingarna väntar år efter år på att få sin asylintervju i Grekland.
- Daniel Hedlund
Ny migrationsutredning, nej till flyktingbarn från Moria, och i EU föreslår kommissionen en ny asyl- och migrationspakt. Ansvariga politiker talar om realism och hållbarhet. Det handlar om uppenbara brott mot internationell rätt och åtaganden.