Koncentrationslägret på ön Samos (Grekland) förföljer mig fortfarande, så här efter ett år. Det var 4 000 människor i lägret på berget vid staden Vathy. De flesta bodde i "the jungle" i tält, eller med bara några svarta sopsäckar över sina huvuden. Många var ensamkommande barn. Speciellt en pojke glömmer jag aldrig. Han hade det största krull på huvudet jag någonsin sett, och på armen hade han tatuerat "King of pain". Han var kungen av smärta. Lägret var sjukdomar, död, undernäring, råttor, loppor, inga fungerande toaletter eller duschar. Flyktingarna väntar år efter år på att få sin asylintervju i Grekland.

I Sverige blir lönedumpningen och smutskonkurrensen värre och värre varje år. Utländska arbetare (från EU) utnyttjas med mycket låga löner, de jobbar långt över lagstadgad tid, de skadas och körs hem till fattigdom. Det finns de som dött.

11403_01.jpgAnna-Lena Norberg är journalist och ansvarig utgivare för sajten stoppafusket.nu

De oseriösa utlandsregistrerade företagen (ofta med svenska ägare) kommer med utländsk arbetskraft och bryter ständigt mot lagar och smiter från skatten. Lagarna finns på plats men det finns inga eller bara några få kontroller i Sverige. Vi är många som skrikit oss hesa för att få politiker att lyssna och agera. Men det gör de inte.

Däremot börjar politikerna prata om att Sverige har misslyckats med integrationen, så nu minsann ska vi inte ta emot fler flyktingar. Tro sjutton att Sverige misslyckats med integrationen när man tillåter oseriösa och ibland rent kriminella företag att ta över arbetsmarknaden. Det är billigare att anlita ett utlandsregistrerat företag som betalar sina arbetare 50 spänn i timmen än att anställa en invandrare eller flykting som bor i Sverige till rätt lön.

Detta är ert verk kära styrande: seriösa företag slås ut och våra nya svenskar kommer inte ut på arbetsmarknaden. Surret från riksdagen blir allt vansinnigare. "Vi måste ha krav på att invandrarna kan svenska." (Varit på en byggarbetsplats någon gång? Hur många talar svenska där? ) "Vi måste sätta press på dem så de kommer ut i arbetslivet. Vi drar ner på bidragen." (Som om det vore deras fel att de inte kommer ut på arbetsmarknaden.) "Vi bygger humana fängelser i deras hemländer med biståndspengar." De ensamkommande som fick uppehållstillstånd för att plugga måste skaffa jobb inom sex månader efter examen, annars blir de utvisade. Någon hänsyn till Corona-pandemin tar vi inte.

Moria brann ner på Lesbos. Nu sover barnen på gatorna. Men Sverige kan inte ta emot ett enda av dem. "Vi har fullt." Vi accepterar lönedumpning och skattefusk. Men vi accepterar inte rätten till liv för människor på flykt från krig och umbäranden.

Anna-Lena Norberg är journalist och ansvarig utgivare för sajten stoppafusket.nu

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

3/20 Coronakrisen

Category Image