Ingen i Gaza vill att Gaza ska trenda på sociala medier. Alla vet att nyheter om Gaza är dåliga nyheter och att när den lilla landremsan, stor som en fjärdedel av Öland, uppmärksammas förebådar det alltid lidande och död. Den israeliska attacken på Gaza i maj var förväntad, det var ett led i en upptrappning i Östra Jerusalem, stormningen av Al-Aqsa-moskén och Hamas raketbeskjutningar. På ledarsidor fördömdes Hamas och världens ledare manade till lugn. Men när berättelsen begränsar sig till ett scenario som fokuserar på Hamas raketer och Israels bombmattor är det som att endast återge sjunde dagen i skapelseberättelsen, den lämnar oss med frågan om hur världen egentligen kom till.

Då underlättar det att ha några grundläggande fakta klart för sig. Det är inte två länder som strider, utan en stat som helt eller delvis kontrollerar ett landområde, från Jordanfloden till Medelhavet. Det bor ca 6, 8 miljoner judiska israeler och ca 6, 8 miljoner palestinier utspridda över hela området. Den första gruppen har fullständiga politiska och civila rättigheter och den senare gruppen saknar dem, helt eller delvis. Den första gruppen kan röra sig fritt över hela området, den andra gruppen har ingen eller begränsad rörelsefrihet.

Att resa på Västbanken gör systemet visuellt begripligt. Grönskande israeliska bosättningar med tillgång till vatten ligger bredvid palestinska byar som får sin jordbruksmark konfiskerad och hus rivna. Muren som skär genom palestinska samhällen, vägar som byggs endast för bosättare. På Västbanken kan bosättare med medborgerliga rättigheter bo på andra sidan vägen ifrån palestinier, som lever under militärlagar och vars barn kan gripas och fängslas på obestämd tid. I det av Israel annekterade Östra Jerusalem bor palestinier på nåder och kan förlora sin uppehållsrätt när som helst. I Israel diskrimineras palestinier med israeliskt medborgarskap systematiskt, i alla delar av livet, och i Gaza fortsätter blockaden. Under våren har mr-organisationerna Btselem och Human Rights Watch publicerat rapporter med slutsatsen att Israel bryter mot det internationella förbudet mot apartheid. Läs dem. Apartheid kommer med förpliktelser, för oss alla. Börja med att gå in på bdsmovement.net och hörsamma uppropet för bojkott, avinvestering och sanktioner.

118701_01.jpg

Med över 70 år av ockupation, diskriminering, etnisk rensning och repression fortsätter den långa traditionen av motstånd i Palestina som även inkluderar strejker, demonstrationer, civil olydnad, opinionsarbete, konst och litteratur. Det är ett motstånd som inte bara kan leda till Palestinas befrielse, utan även gjuta mod i andra rörelser för rättvisa - ett motstånd som visar att man kan förlora, gång på gång, men ändå vägra att ge upp.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten