Både vänstern och högern säger sig ofta värna medborgarnas trygghet. Det är otryggt med sprängdåd och beskjutna lägenheter var och varannan dag. Det är ett reellt problem som kräver samhälleliga lösningar. Men trygghet är ett begrepp vars innebörd det alltid råder konflikt om. Båda sidor vill vinna striden om att forma den allmänna förståelsen. Just nu vinner högern. Det är tryggt med väl upplysta och instängslade gårdar, förorter med fler kameror än invånare och absurt höga fängelsestraff för skolungdomar. Det är tryggt att kunna frånta folk medborgarskap och det är tryggt att straffa kriminellas familjer.

Men trygghet kan också betyda någonting annat. För vänstern betyder det anställningstrygghet, tryggheten att kunna ge en bra skolgång till sina barn eller god vård till sina nära och kära. Trygghet är att vi litar på och hjälper varandra. Den tryggheten, vänsterns trygghet, är som bortblåst i dagens debattklimat.

Många människor lämnar i dag storstäderna med en känsla av att vilja ta sig bort från (högerns) otrygghet. För om det under pandemin var många ur den bemedlade medelklassen som lämnade städerna för att koppla upp sig från sommarstugan, så lämnar många i dag för att komma bort från gängvåldet. Otryggheten driver i vissa delar av Sverige på en avurbanisering. Ute i byar och naturlandskap möter de dock en annan form av otrygghet, en som orsakats av årtionden av avreglering och centralortspolitik. Många upptäcker då att landsbygden är otryggare än de hade trott.

119715_01.jpgÖga

För även om det inte finns gängkriminalitet i någon större grad i Sorsele, så blev Norrlands Universitetssjukhus i somras tvunget att gå upp i förstärkningsläge på grund av bristen på vårdplatser. Det sprängs inga bomber i Ljungsbro, men det finns också färre och färre brandmän i hela Region Östergötland. Skjutningarna är få utanför Bollnäs, men hemtjänsten ser man inte heller till så ofta som man borde. Storstäderna står såklart inför samma svåra läge - med nedskärningar och svältbudgetar -men har en fortsatt ökad koncentration av resurser och möjligheter.

Hela landet har gått igenom samma högerstyrda stålbad de senaste årtiondena, vilket skapat grunden för den organiserade brottsligheten vi ser i dag. Otryggheten som gängvåldet står för, likväl som landsbygdens välfärdsotrygghet har fötts ur det "Girigsverige" som kapitalisterna har orkestrerat. €©Ett tryggare Sverige är ett samhälle som fångar upp de svagaste och mest utsatta. Där trygghet inte bara handlar om att inte behöva vara rädd för skjutningar om nätterna, utan också om att känna en trygghet i att man själv och ens nära får leva ett gott och välmående liv. I ett sådant samhälle finns det ingen plats för gängkriminalitet eller otrygghet, varken i stadsbygd eller i glesbygd.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten