Atomoffer till salu

"Bilder till salu" heter en nyöppnad butik i Stockholm där man kan köpa originalfotografier ur kända fotografers produktion.

Hela kulturhuvudstadsåret ut hänger där bilder av "Christer och vänner". Vilken Christer? Ja inom fotovärlden finns det bara en Christer, nämligen Strömholm.

En fasansfull, för att inte säga outhärdlig bild står ut.

Den föreställer ett blint barn som fötts i Hiroshima.

Pris 16 800 kr, inkl moms men utan ram. Jag frågar mig, finns det verkligen folk som vill ha ett blint Hiroshimabarn som chic heminredningsdetalj (en kräsen publik tipsas om butiken i "Elle interiör" 4/97)? Och vad säger fotografen själv, hur har han tänkt? Strömholm förklarade en gång i Johan Ehrenbergs "Picture Show" nr 1 att bilden på den blinda flickan "påminner om vårt ansvar". Vilket är fotografens ansvar för att en sådan bild inte används för heminredningskommers? När samma bild visades på Camera Obscura 1978 var den inte till salu. Det skulle man hålla Christer Strömholm räkning för. Visst var han skum, det visste man ju, men reko. Strömholms nazism, och hans sätt att utnyttja människor och spekulera i elände, sopades under mattan. Vad än Per Ahlmark m fl säger är det ju långtifrån någon nyhet att Christer Strömholm under kriget var en aktiv nazist. Jan Myrdal skrev om både nazisten Strömholm och nazisten P-O Sundman i Folket i Bild för snart tjugo år sedan. När Christer Strömholm i fjol fick Hasselbladh-priset passade Göteborgs-Posten på att titta i hans Säpo-akt (GP 19/10 1997). Han var organiserad nazist ända från 1932 och förblev det av vissa tecken att döma till krigsslutet. Strömholm dömdes 1939 till villkorligt straffarbete för att ha tillsammans med några nazikumpaner ha gjort inbrott i Clartés lokaler och stulit medlemsmatrikeln. Det är lätt att lista ut vad den skulle ha använts till om Sverige ockuperades. Senare trodde Säpo att Strömholm bytt sida, när han deltog som frivillig i finska vinterkriget och i en frivilligkår för Norge. Enligt egen uppgift var han med om att likvidera två dubbelagenter - oklart vems - i Stockholm. Senare hjälpte Strömholm till att gömma nazister som flytt från Norge, och hösten 1945 dömdes han till dagsböter för sådan illegal "flyktinghjälp". Att en person med så pass kvalificerat naziförflutet nu på gamla dar kan tjäna pengar på andra världskrigets atomoffer tyder ju inte på någon överdriven nazijakt i svenska media. Den som ändå gripits av Hiroshimaflickan, född långt efter atombombsanfallet, och vill ha henne på sin vägg, får ta ovan sagda som obekväma VDN-fakta.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten