Tack vare e-posten får jag ofta anonyma brev från personer som är förbannade på mina artiklar och böcker.

Jag brukar hävda att narkotika är farligt och att man därför bör motverka användningen. Mina anonyma brevvänner menar att drogerna inte är skadliga. Som statistiskt underlag anför de sig själva. De har rökt cannabis si och så länge eller använt "psykedeliska droger" utan att ha fått några men. Tvärtom har de vidgat sina medvetanden.

Jag förstår att de är uppretade eftersom jag och mina åsiktsfränder (95 procent av svenska folket) vill förbjuda både magiska svampar och hasch. Jag skulle själv bli ytterst frustrerad om jag förbjöds att springa i skogen eller läsa böcker, vilket är några av mina metoder att öka välbefinnandet.

När jag svarar att många trots allt fått sin hälsa fördärvad av narkotikan "folk har till exempel dött av den" får jag till svar att alkoholen är ett mycket större problem, och den är ju tillåten. Här går jag bet på de anonyma avsändarnas logik. Säg att cannabis är lika farligt som alkohol, då ska man väl definitivt förbjuda det" Förresten är det en mänsklig rättighet att få göra vad man vill med sin egen kropp så länge man inte skadar andra, skriver brevvännerna. Det är en intressant filosofisk frågeställning. Hur ställer man sig i så fall till innehav av kulsprutor i bostaden eller fri fart på vägarna" Så länge man inte skjuter på grannen eller krockar så har ingen blivit skadad, men följden av fria automatvapen och hastigheter blir ändå med statistisk säkerhet fler mord och vådaskjutningar och fler bilvrak. De anonyma anklagar mig då för att hindra folk från att ta ansvar för sina handlingar. Med en hammare kan man antingen slå ihjäl någon eller bygga ett hus. För den skull kan man inte förbjuda hammarinnehav. På samma sätt förhåller det sig med droger. Man kan göra bra eller dåliga saker med dem. Det beror på användaren, inte på drogen.

Hur förklarar man då att folk blivit skadade av narkotika" undrar jag. Det beror på att den är förbjuden, svarar de anonyma. Drogen i sig är inte problemet utan det faktum att polisen förföljer användarna. Stopp ett tag. Alkoholen är tillåten. Det finns en halv miljon alkoholister "Du företräder en extremt deterministiskt och antihumanistisk människosyn! får jag veta.

De anonymas slutgiltiga omdöme är fruktansvärt:

"Du stöder en politik som förbjuder vissa svampar att växa i den svenska naturen. Med vilken rätt anser du dig kunna kriminalisera Naturen"

Pelle Olsson är författare och redaktör för Narkotikafrågan.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten