Mats Hulth, före detta stor stark s-stockholmare hamnade till slut(?) som VD i Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare. Ty var skall sleven vara om inte i köttgrytan?

I dag skriver han lobbyartiklar i AB tillsammans med Carl-Johan Westholm VD i Svensk Handel.

Mats och Carl-Johan tycker att vi skall sälja Sverige bättre som turistland. Vad ger bäst pris? "Vi överskattar betydelsen av aktivitets-, natur- och kulturturismen. Vi bör effektivare än i dag satsa på internationella möten, kongresser och evenemang. Det är där de största intäkterna finns", anser Mats och Carl-Johan. "Vi har en enorm chans att sälja Sverige" säger Mats och Carl-Johan.

Men då krävs lägre skatter, kombinerat med stora evenemangsarenor, semesteranläggningar, bättre motorvägar, fler flygplatser etc. Lägre skatter är viktigast. För de pengar vi på detta sätt undandrar skola, vård och omsorg skall vi bygga fler evenemangsarenor, semesteranläggningar, bättre motorvägar, fler flygplatser.

Det är naturligt att krämare vill sälja allt, inklusive sin gamla mor, att krogägare vill ha gäster och att fnask vill ha torskar. Det hade vi kunnat tala om utan att läsa denna önskelista - som i Aftonbladet av någon anledning kallas "debattinlägg".

Det är naturligt för sådant folk att vilja ha internationella möten - inte för att skapa fred och samförstånd, utan för att få betalande kroggäster. Att anordna kongresser, inte för att besluta i eller reda ut viktiga frågor, utan för att de får hotell- och bordellgäster. Att folk samlas och ser på fotbolls-EM är bra i den mån de först super skallen av sig på deras krog. Det är naturligt att de inte vill att turister skall rymma ut i naturen och njuta av gräs, skog och fågelsång eller solnedgångar - tills de kommit på ett sätt att debitera upplevelsen.

Deras vision av ett säljbart Sverige liknar mera ett tsarryskt storgods med jord och livegna än det liknar en anständig vision av ett land värt att leva i, det landskap som resulterar om de kan förverkliga sina drömmar liknar det som på sextiotalet byggdes upp i Södra Spanien, i trakten kring Torremolinos, fast med mindre sol.Vad än Sverige är, så är det ingen vara, inget som man kan sälja på rot tillsammans med 9 miljoner själar. Bara för att man själv sålt sig skall man inte tro att vi andra vill bjudas ut på marknaden.

Vem påstår att vi inte måste krossa kapitalismen?

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten