Det står en marockan i vardagsrummet", får man veta i Den Stora Hamburgerkedjans senaste TV-reklam. "Vad ska vi bjuda honom på?" Jag kontrollerade genast mitt vardagsrum, men fann ingen marockan. Tråkigt nog; jag hade velat fråga honom om de 100.000 tungt beväpnade marockanska soldater som står i Västsahara. Hamburgerkedjan glömmer nämligen sorgfälligt att upplysa TV-tittarna om att Marocko är en diktatur som systematiskt förtrycker sin befolkning och som dessutom sedan drygt tjugofem år ockuperar grannlandet Västsahara. Idag är Västsahara inhägnat med en 220 kilometer lång befäst sandvall innanför vilken tortyr och försvinnanden är vardagsmat. Fyra femtedelar av dess befolkning lever i flyktingläger. Att upprätthålla ockupationen kostar Marocko mer än 1 miljon dollar per dag. Samtidigt lyfter landet ett saftigt bistånd från EU.

Om du hittar en marockan i vardagsrummet, bjud honom på en nordafrikansk tabouleh. Detta är mat som äts i både Marocko, Västsahara och länderna runt omkring. Den kan ätas som ensamrätt, på en buffé, eller allra helst tillsammans med en bit lamm. Medan din gäst sedan mumsar nöjt, passa på att påminna honom om att det är hög tid att genomföra den sedan tio år utlovade och av Marocko ständigt förhalade folkomröstningen om Västsaharas självständighet.

Köp ett paket couscous (undvik Frebacos) men följ inte de tillredningsinstruktioner som finns på paketet. Koka i stället upp lika mycket vatten som du tänker använda couscous. Salta och häll i en skvätt olivolja. Häll därpå i grynen. Låt kastrullen stå kvar på den avstängda men ännu varma plattan. Ta en gaffel och rör varligt bland grynen så att de noga separeras medan de sväller i tre-fyra minuter. Tillsätt en rejäl klick smör eller Bregott och fortsätt att fluffa upp grynen tills den smält. Krydda med en skvätt citron, rejält med finhackad bladpersilja samt färsk eller torkad mynta (jag tycker att det blir bäst med torkad eftersom den kan finfördelas bättre). Skålla några tomater, skala och kärna ur dem. Hacka tomatköttet och ett par paprikor i blandade färger fint. (Om du vill kan du dessutom ta lök och skalad, urkärnad gurka.) Blanda ner grönsakerna i couscousen och lägg upp den i en hög på ett fat. Lägg klyftade hårdkokta ägg runt kanten. Om du är händig kan du även skära till Västsaharas flagga ur till exempel paprikor: tre vågräta fält, i ordning uppifrån svart-vitt-grönt. En röd trekant in från vänster, en röd halvmåne och en röd femuddig stjärna. Byt plats på det gröna och det svarta fältet, så utför du en subversiv handling. Så kommer nämligen flaggan vändas när Västsahara blir fritt - det gröna fältet symboliserar landet och det svarta kolonialismen.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom.