När de fina skribenterna fick sparken från statsfinansierade Svenska Dagbladet startade de eget.

Ett eget litet nischorgan kan väl aldrig vara fel? Tidskriften Axess är en månatligt utkommande skrift som fått både beröm och smicker. Chefredaktörn heter Kay Glans och kommer från just Svenskan. Till formen är Axess inte olik trotskistiska Internationalen. Men layouten får ibland gamla Pravda att framstå som ett under av originalitet! Man experimenterar med en spalt över en sida! Vilka spjuvrar!

Fast dessutom har man ibland fyrspaltiga sidor med färgbild. Allt finansierat av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Ni vet skeppsredarna som fixade stålar genom att köpa billigt och sälja dyrt.

Men håller vi oss till Kay Glans, så kanske ni minns hans besvikelse när han inte fick bli ordförande i PEN när det begav sig? Inte? Då får vi rekommendera Tidens ålder , Jan Myrdal, Skriftställning 16, Hägglunds förlag, sidan 282. Annars får ni gå till arkiven och läsa Glans understreckare i original i SvD.

I nummer 8, årg 1, av Axess diskuteras Konsumkapitalism. I Glans värld har "kapitalismen blivit folklig i Sverige. Men återbäringen i form av ekonomisk makt är liten." Den trosvissa redaktören Sofia Nerbrand slår fast att 51 % av svenskarna äger aktier. Men, konstaterar hon, "Det är svårt att kalla dem för kapitalister, eftersom så få är rika." Men poängen är ju att alla skall känna sig delaktiga, till exempel den halva miljonen arbetslösa

Fast den store kritiske kritikern och Marxätaren i Axcess är dock professor Lars Magnusson, ekonomisk historiker från Uppsala. Han recenserar ekonomen Meghnad Desai (lorden!) som skrivit boken Marxs revenge (Verso books). Marx hämnd, alltså. Magnusson är inläst på Marx, men han är väl lite kluven. Exempelvis konstaterar han: Marx är verkligen död. Bevisligen sant. Jag har själv varit vid Karls grav vid Highgatekyrkogården i London och kollat. Här finns inte utrymme att i detalj analysera Magnussons alla krumsprång, men ett kan i alla fall vara på sin plats: Marx ställde aldrig upp på sådana befängda idéer som Lenin senare odlade om att staten enbart var kapitalismens förlängda arm." Tittar vi i Lenins Staten och revolutionen med underrubriken Marxismens lära om staten och proletariatets uppgifter i revolutionen så blir bilden delvis en annan. Här finner vi en man som leder en revolution. Lenin t.o.m. avslutar texten med den praktiska anvisningen "Det är angenämare och nyttigare att göra erfarenheter av revolutionen än att skriva därom .

Frågan är dock om Glans inte kommer att falla på namnet: Axess. Har man fått Accis på hjärnan? Som en Bo Lundgren.

Alltså: Byt namn! Annars är det bara en tidsfråga innan Axess följer Moderna Tider i graven.

Kjell Martinsson, informationsassistent

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom.