Så många olika åsikter, så olika versioner, så radikalt åt så motsatta håll. Ingenting är heller så främmande, allt är förståeligt. Människor grundar sina värderingar på sina erfarenheter och detta syns särskilt hos ett folk som levt under förtryck. Trots att situationen rent teoretiskt är densamma för dem alla så kan de minsta detaljer såsom ort och antal familjemedlemmar spela en stor roll för vad du kommer att bli utsatt för. Man kan alltså förstå varför folk från samma stad kan ha så olika uppfatningar i denna stund.

Den största förvirringen skapas dock inte av detta. Trots det som tidigare sagts så kan irakierna när de diskuterar komma förvånansvärt bra överens. Det som förvirrar oss mest, det som gör oss mest oroliga, det enda som kan få oss att känna oss riktigt vilsna är massmedia.

Det är självklart att man tittar med kritiska ögon, det är aldrig så att man tror att de förmedlar verkligheten, men det har nu gått så långt att mediabilden blivit en saga, och verkligheten kommer vi aldrig att kunna få grepp om. Lögnerna och förvrängningen av händelserna i motståndskampen i Irak sprids hela tiden. Ju längre tiden går desto längre bort från sanningen kommer vi.

Det är detta som svider mest, det är detta som är det mest odemokratiska av alla rävspel som pågår i Irak idag. Självklart är detta den främsta anledningen till splittringen i motståndet och bland folket. Det är även självklart att det är syftet. Denna härskarteknik är så tydlig att till och med den mest blåögda liberalen kan se den. Det är precis därför det är som viktigast nu att irakierna håller ihop.

Irak har blivit invaderat av främmande styrkor. Irak kommer aldrig få sin frihet av ockupanterna i ett fint hopbundet paket vid en fin ceremoni. Den enda frihet de kommer att få på detta sätt är friheten att möjligen bestämma färgen på sina kläder själva. Frihet är aldrig någonting man får utan någonting som man bara tar. Inte heller genom samarbete med ockupationsmakten kommer det att gå, då det enda ockupanterna är ute efter är sin egen vinning och det på befolkningens bekostnad. Irakierna måste ta sig sin frihet utan fråga om lov. Detta borde inte ifrågasättas men tydligen görs det ändå.

Vi ser varje dag hur det tas till hårdare våld för att kväsa motståndet, men det kommer inte att gå att kuva detta folk. Som så många före dem kommer irakierna att stå på sig, och än en gång ska jätten få se sig besegrad.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

1/04 Asiens två stora: Kina | Indien

Category Image