1/07 I humanitetens namn - Darfur och myten om Afrikas hjälplöshet
Sedan våren 2004 har Darfur-provinsen i västra Sudan stått i världens blickfång. Efter en tillfällig svacka fick frågan ett nytt uppsving under hösten. Vid sidan av återkommande indignation på ledarsidorna och utökad rapportering på nyhetsplats har vi de senaste månaderna kunnat se helsidesannonser från amerikanska "Save Darfur" i svenska dagstidningar.
Vänstern i Europa ropar i dag på militära interventioner i främmande länder till försvar för mänskliga rättigheter. Spelar det imperialismen i händerna? Blir det ett slags humanitär imperialism? Vad händer om vi betraktar den västerländska humanismen från Algeriets, Iraks, Vietnams, Kongos eller Sudans perspektiv?
I detta clarténummer granskar vi vad som sker i humanitetens namn.
- Manne Granqvist
Sedan våren 2004 har Darfur-provinsen i västra Sudan stått i världens blickfång. Efter en tillfällig svacka fick frågan ett nytt uppsving under hösten, och vid sidan av återkommande indignation på ledarsidorna och utökad rapportering på nyhetsplats har vi de senaste månaderna kunnat se helsidesannonser från amerikanska "Save Darfur" i svenska dagstidningar.

- Jean Bricmont
Vänstern i Europa ropar i dag på militära interventioner i främmande länder till försvar för mänskliga rättigheter. Det spelar imperialismen i händerna, menar Jean Bricmont, samhällsdebattör och professor i teoretisk fysik i Belgien. Texten är ett utdrag ur hans bok Humanitär imperialism, som nyss kommit ut på svenska.
- Khaled Alnasser
Låt oss betrakta den västerländska humanismen en stund. Inte från Europa, utan från Algeriet, Irak, Vietnam, Kongo eller Sudan. Så här ser den ut.
- Lotta Wiktorsson
När det sjunde World Social Forum förläggs till Nairobi, Kenya, är förhoppningarna att samla de folkliga motkrafterna.
- Asbjörn Wahl
Hur vänder vi den pågående utvecklingen i Sverige? I Norge lyckades initiativet For velferdsstaten driva fram folkliga krav och få en regering på fall. Breda allianser och facklig självständighet är nyckelfrågor. Men också i den norska vänstern härskar partipolitiskt elände, medan Fremskrittspartiet går framåt. Asbjörn Wahl, ordförande i For velferdsstaten, rapporterar.
- Benny Andersson
Byggettans tal om solidaritet har täckning. Det vidhåller Benny Andersson efter att ha sett Riksteaterns uppsättning av fyra pjäser utifrån Maciej Zarembas artikelserie Den polske rörmokaren. Vi publicerar också en kommentar av Arne Andersson, som för 30 år sedan satte upp en pjäs om kollektivets styrka.
- Arne Andersson
Riksteatern var en gång en del av Folkrörelsesverige. I dag prånglar den ut den antifackliga Den polske rörmokaren. Budskapet är att man ska solidarisera sig med dem som går mot kollektivet. Arne Andersson är teaterledare, och har bland annat satt upp Spelet om Norbergsstrejken på 1970-talet.
- Manne Granqvist
Ryszard Kapuscinski är död. Må han vila i frid. Läsa honom behöver man inte. Läs hellre Clarté, föreslår Manne Granqvist.
- Lasse Wilhelmson
I förra numret av Clarté skrev Mikael Nyberg om Iraels Shamirs artiklar: "Man kan naturligtvis, som Lasse Wilhelmson, kalla detta tänkande intressant. Jag kallar det stolligt och politiskt skadligt." Lasse Wilhelmson har på begäran beretts plats för ett genmäle.
- Mikael Nyberg
Det finns inget skäl att återuppväcka den antisemitiska tradition som nedkämpades i Sverige i mitten av förra seklet. Mikael Nyberg svarar Lasse Wilhelmson och avslutar därmed debatten.