Nya handelsministern Ewa Björling hade ett oredovisat svartbygge i garderoben. Men regeringen kunde andas ut, medierna släppte snart potatisen.

Det borde de inte ha gjort. Jag arbetar på stadsbyggnadskontoret i en storstadsnära kranskommun, så jag känner igen Ewa Björlings sort. Svartbygget, nu överklagat till länsstyrelsen, är inte ett misstag. Det är kalkylerad brottslighet. Björling vet precis vad som står i planbestämmelserna och i lagen och hon bryter medvetet mot det, eftersom hon vet att hon kan tjäna en ordentlig hacka på saken.

För några år sedan byggde hon en 299 kvadratmeter stor villa på Ekerö. Bygglovsritningarna som sändes in prövades mot planen och godkändes. Det var inget vackert hus, för all del, och det försöker vanligtvis bygglovsavdelningen resonera om med den sökande. Ju förmögnare de sökande är desto mindre intresserade brukar de vara av att ta till sig synpunkter.

Handelsministern fick bygglov men byggde ett helt annat hus än det som bygglovet och planbestämmelserna medgav. På taket lade hon till ett 45 kvadratmeter stort extra våningsplan.

Det är ingen liten överträdelse. Det är ingenting man bara råkar göra. Det kan däremot vara väldigt lönsamt. Det vite som kommunen kan utkräva, efter en flera år lång process av överklaganden genom sex instanser, ligger långt, långt under de extra miljoner som huset kan säljas för med ett penthouse på taket.

En del rika och mindre nogräknade villaägare, framförallt runt storstäderna, utnyttjar regelmässigt den här spekulationsmöjligheten. De är välförtjänt illa omtyckta bland sina grannar, men de blir rika på kuppen och eftersom de inte har någon skam i kroppen sover de säkert gott ändå.

6107_01.jpg

Till och med Ewa Björlings partikamrat Lennart Nilsson, ordförande i Byggnadsnämnden i Ekerö, reagerar: "Ser man på det här ur rättviseaspekt finns det kommunmedborgare som gör allting rätt och söker bygglov och så finns det dom som bara bygger som dom vill."

Varför har vi en Plan- och Bygglagstiftning? En mycket enkel anledning är att ditt hus är min utsikt. Bygger du en våning mer än planen tillåter kan du bygga för en grannes utsikt och förstöra en obruten skogshorisont vid kusten. Det är kanske ingen katastrof om bara en person gör det, men varför ska just Ewa Björling vara undantagen?

Ewa Björling är en girig och ohederlig skojare. Därmed är hon en mycket lämplig representant för den här regeringen och dessutom synnerligen väl lämpad att bära portföljen som handelsminister.

Vi andra kan ha anledning att ännu en gång fråga oss vad är det för ett gäng hyenor vi släppt in i demokratins finrum.

Erik Berg är arkitektstudent och arbetar på stadsbyggnadskontor i en av Göteborgs kranskommuner.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten

3/07 Kapitalet och klimatet

Category Image