En totalitär liberalism tar över alltmer av den offentliga debatten. Det är hög tid att vända utvecklingen, förklarar Håkan Danielsson och Lennart Palm från Clarté i Göteborg. De har tagit initiativ till en fond för bidrag till politiska möten och debatter.

Det började för ett år sedan, när clartéisterna i Göteborg planerade ett offentligt möte om Ungernkrisen 1956.

- Vi ville ställa frågor, ge alternativa perspektiv och diskutera, berättar Håkan Danielsson. Förberedelserna var långt gångna men allt stöp på att vi inte kunde få fram pengar till föreläsarnas tågbiljetter och arvoden.

Det är en vanlig erfarenhet numera. Förr var det lätt att få bidrag från något studieförbund för offentliga möten, och på Folkets hus gick det att få lokaler gratis eller nästan gratis. En del av detta finns kvar på sina håll, men allmänt har det blivit kärvare.

- Samtidigt ser vi hur de materiella förutsättningarna för ett tänkande som går på tvärs mot det gängse försämras också på andra områden, förklarar Lennart Palm, till yrket historiker vid Göteborgs universitet.

- Jag ser hur anslagen till fristående forskning sjunker. Doktoranderna blir allt färre, och de som är kvar tvingas ofta leva på öronmärkta pengar. Det statliga Forum för levande historia får däremot anslag motsvarande kostnaderna för tre historiska institutioner. Där förvanskar utvalda forskare 1900-talets historia genom att mörka såväl den västerländska imperialismen som den europeiska borgerlighetens ansvar för världskrigen. De torgför en idealistisk historieskrivning som varken gör nazism eller kommunism begripliga.

6110_01.jpg

- Regeringen dumpade Arbetslivsinstitutet med motiveringen att staten inte ska bedriva politiserad forskning, men den fortsätter att pumpa in pengar i Forum för levande historia. Det handlar om en medveten politisering av forskningen.

De alternativa pressrösterna blir samtidigt färre. Det finns pengar att hämta för journalister som gör reportage i linje med de kampanjer som statsorgan, storbolag och mediekoncerner för tillfället bedriver. Men för en frilansjournalist som sätter till exempel kolonialkriget i Afghanistan i fråga är det betydligt svårare att försörja sig.

- Så fick vi idén att skapa en mötesfond, berättar Håkan Danielsson. De som anordnar angelägna politiska möten och debatter är sällan rika organisationer, och de som verkligen kan något i de frågor som är viktiga för mänskligheten är sällan välavlönade akademiker eller journalister. Men vi är många som kan förbinda oss att varje månad bidra med en summa för att skapa andra förutsättningar för den offentliga debatten i Sverige.

- Redan 25 kronor per månad har betydelse. Det blir 300 kronor på ett år. Om hundra personer skänker så mycket har vi 30000. Det räcker till många tågbiljetter!

Om du vill bidra:

 

1. Anmäl ditt intresse att bistå med månatliga bidrag via Clartés hemsida www.clarte.nu eller med ett mejl till "Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.". Du kan också skicka ett brev till Clarté, Mötesfonden, Tantogatan 65, 118 42 Stockholm. Vi sänder dig därefter information om hur du ska gå till väga.

2. Du kan även sätta in engångsbelopp på plusgiro 310041-9 eller bankgiro 200-1618. Mottagare: Clarté - mötesfonden.

Om du vill ha bidrag:

Enskilda och organisationer kan ansöka om bidrag till föredrag, politiska möten, offentliga debatter och liknande. Skicka ett mejl till "Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.". En kommitté utsedd av Clarté granskar varje ansökan utifrån de mål som anges i förbundets program.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

3/07 Kapitalet och klimatet

Category Image