Återigen har palestinierna utsatts för massiva övergrepp från en brutal militärmakt. Israel försökte att mörklägga sina illdåd i Gaza. Men tack vare två modiga norska läkare, Al-Jazeera och en handfull bloggare gick det inte att stänga ute världsopinionen den här gången. Januari fylldes av stora demonstrationer mot Israels politik.

Vad Israel gjorde under julhelgen är inget nytt i statens historia. Rasismen ligger i grunden för statsbildningen - det förhållandet ändras inte av att Palestina under 1930- och 40-talet för hundratusentals judar var den enda tillflykten undan nazisternas folkmord. Ilan Pappe redovisar i boken Den etniska rensningen av Palestina händelserna 1948: rensningen var planerad och genomfördes så att en etniskt exklusiv judisk stat kunde skapas. Tusentals fick sätta livet till och runt 750 000 fördrevs från hus och hem. Palestinska byar och städer jämnades med marken och döptes om med hebreiska namn. Så skapades staten Israel.

Det s.k. fredsprocessens vision om en tvåstatslösning har från Israels och dess imperialistiska uppbackares sida aldrig varit något annat än ett fikonlöv för att skapa fragmenterade "infödingsreservat" på något tiotal procent av Palestinas yta. Rimligare delningsprojekt har faktiskt formulerats på skrivbordet, men skulle kräva stora och smärtsamma omflyttningar av båda folkgrupperna.

6701_01.jpg

Den enda förnuftiga lösningen för regionen är en stat för alla, vilket innebär att den sionistiska staten Israel upphör att existera. Den lösningen blir för varje israeliskt övergrepp allt svårare att nå. Sionisterna kommer dock aldrig att nå sitt mål, att palestinierna går samma öde som USAs indianer till mötes. Konfliktens slut kan bli en blodig uppgörelse där kolonisatörerna kastas ut, och många får sätta livet till. Eller så kan en freds- och försoningsprocess inledas där brotten från 1948 och framåt reds ut och offren kompenseras, genom att återfå det land som stals eller motsvarande ekonomisk ersättning. Sydafrika är förstås ett föredöme.

Fallet Sydafrika visar också betydelsen av en internationell opinion. När sanktionerna och bojkotterna på allvar började skada den sydafrikanska ekonomin, inleddes också omorienteringen som förde till Nelson Mandelas frigivande och apartheids upphörande. Övergången blev i allt väsentligt fredlig och Sydafrika (Azania) kunde börja om på nytt.

Den opinion som uppstod i och med Israels anfall på Gaza är än så länge otydlig och med kortsiktiga mål. Det finns dock en grund att bygga på, en grund som har saknats i många år. För allt fler är Israel inte längre ett ideal, utan en rasistisk förtryckare. Länge leve Palestina!

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten