År 2009 blev kriget i Afghanistan reellt för många människor i väst. Nyheterna om den katastrofala utvecklingen har avlöst varandra, debatten växt och opinionen vänder sig nu i land efter land mot kriget. Krigföringen hör till de värre under senare decennier, och drabbar alltmer civilbefolkningen. Motståndsgrupperna med talibanerna i spetsen har ett växande stöd hos befolkningen och har en "permanent närvaro" i 80 procent av landet. Statsbyggandet är ett moras. Stora delar av det civila biståndet har förskingrats, och militariseringen av biståndsinsatser eskalerar. Marionetten Karzai gör allt för att säkra sitt maktinnehav, islamistiska lagar, ett systematiskt valfusk. I ryggen har han ockupantens stridskrafter och de gamla krigsherrarna. Korruptionen i landet hör till den värsta i världen.

7001_01.jpgBild: Robert Nyberg.

Fredspristagaren Obama svarar med mer av samma. I etapper ökas styrkorna, trots att varningsklockor ringer om en katastrof. Militära krafter begär enorma insatser som ska vara i minst tio år till. Allierade stater börjar dra öronen åt sig. Några fastställer nu slutdatum för sitt deltagande, andra vill av taktiska skäl temporärt dra ut på ett förlorat krig. Samtidigt pågår ett storpolitiskt spel i Centralasien. Utsända från EU och USA förhandlar för att säkerställa försörjningen av naturgas till EU, för vilken Afghanistan utgör en avgörande transportnod. Hotbilden anses vara att Ryssland, Iran eller Kina skulle få för stort inflytande i detta spel. USA bygger nya baser och superambassader för att riktigt gräva ned sig i regionen.

Det mumlas om krigets egentliga syfte. Ett obefintligt al-Qaida, talibanerna - USA:s förhandlingspartner före invasionen - opiumproduktionen som bara växer, demokrati, statsbyggande, kvinnor. Ett sammelsurium som garanterar ändlöst krig och samtidigt döljer andra ambitioner. Den militära insatsen har varit en sörja från början. Invasionen var olaglig. En FN-insats, ISAF, syftade till att legitimera eländet och togs snabbt över av NATO, som driver agendan att ersätta FN:s roll i säkerhetspolitiskt gynnsamma områden.

USA förflyttar nu sin logistik norrut i landet, kriget följer med. Där befin-ner sig de svenska soldaterna. I denna situation vill nu svenska försvarsmakten öka Sveriges deltagande. Svenska soldater går inte längre att skilja från amerikanska, kriget omfattar snart hela landet och har blivit ett krig mot afghanerna. Det var riktigt dumt att sätta in svenska soldater. Det är riktigt, riktigt illa att inte dra ut dem nu.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten