Förbud mot sjuka. Det är det senaste i regeringens arbetslinje. Var är oppositionen? Undrar Linda Åberg, Höga kusten-poeten.

Man ser klart och tydligt vilken linje som Alliansen slagit in på. En linje som kommer att vara förödande mot hela samhället. Glada i hågen äntrar Alliansens makthavare den ena scenen efter den andra i sin jakt på allt massmedialt utrymme som kan hjälpa dem att föra ut den människofientliga politik de företräder. Nu ska alltså skatt på inkomster sänkas igen. Återigen ska andra männsikor som inte arbetar eller är sjuka få veta genom massmedia att de inte duger, att de är en belastning för samhällsapparaten. Straffet ska kännas, straffet ska märkas, straffet ska ha moralisk inverkan på dem som arbetar. Våga bara inte bli sjuka! Våga inte ens andas orden om att ni känner er krassliga! Gå till arbetet trots att ni är sjuka, smitta ner alla andra på ert jobb. Och nåde er om ni skulle bli långvarigt sjuka, då ställs ni utanför systemet och trängs ihop i Sjukreservaten, där Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen inte tvekar att utsätta er för förnedrande aktioner.

7009_01.jpgBild: Robert Nyberg, ur albumet Gomoron! Läggdags! (Alfabeta 2007).

Alliansen är så fruktansvärt genomskinlig i sina aktioner, uttalanden och göranden. Genom att sänka skatten på inkomst vill de försäkra sig att de behåller sina väljare, oftast sådana från mer besuttna livsvillkor, med en gräddfil i tillvaron då vi alla vet att i Sverige är ingen lik inför lagen. Den konventionen i demokratin är en chimär. Så mycket falskhet bor det där, sjöng Anita Lindblom i sin sång "Sånt är livet". Jag håller med henne. I politiken är ingenting att lita på. Oppositionen har gjort ett fruktansvärt dåligt arbete genom att alldeles för sent reagera på de nu införda sjukförsäkringsreglerna exempelvis. Oppositionen förlorade makten 2006 och jag bara undrar var ända in i glödheta har ni hållit hus hela tiden sedan dess? Suttit och sovit på era tjänsterum?

Att socialdemokraterna inte vågat opponera sig för mycket beror ju på att de är medskyldiga till hur sjuka hanteras idag. Fråga Anna Hedborg vad hon sysslade med under deras mandat. Jo, hon och andra i socialdemokratiska partiet påbörjade slakten av välfärden.

Så blåögda deras väljare måste vara?

Medan den politiska tragikomiska föreställningen pågår för fullt på Rosenbad så försätts sjuka i karantän på Försäkringskassan via nekande av sjukersättning, de förvisas ut i en tillvaro utan ersättning. Trots Christina Husmark Pehrssons enfaldiga uttalanden om att ingen ska vara utan skydd. Ja, 4000-5000 kronor i månaden är ju ett ofantligt bra skydd när räkningarna dimper ner i den brevlåda man har, om man fortfarande har en brevlåda att tömma.

Sjuka runtom i landet får suga på de sista reseverna de har. Men till slut får staten ändå ta smällen när systemet gått helt åt pipan! Staten kommer ändå få ta den smällen. Den dagen när den kommer.

Alla ska med! Så sade socialdemokraterna. Somliga ska med! Säger Alliansen.

Jag kommer inte med! Säger jag.

Fler texter av Linda Åberg Höga Kusten Poeten finns att läsa på jobbochutvecklingsgaranterade

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom.