En av orsakerna till den förändrade utrikes- och säkerhetspolitiken är att det blev fler och militanta officerare i riksdagen och i försvarsutskottet 2006-2010.

En av de värsta att nedvärdera vår framgångsrika, alliansfria utrikespolitik är förstås folkpartiledaren Jan Björklund. Han har gått igenom Krigshögskolan och är utbildad yrkesmilitär med majors grad. En riktig politiskt obehaglig krigshök.

En annan hök, som t.o.m. vill sända fler soldater än vad riksdagen beslutat till Afghanistan, är Björklunds partikamrat Allan Widman. Han har också gått igenom Krigshögskolan och har fänriks grad. Widman är folkpartiets förstanamn i riksdagens försvarsutskott och vill nu sända ytterligare 100 svenska soldater till Afghanistan. Det finns många bra militärer, men Widman är förskräcklig. Han pratar om att "kriget kan vinnas" utan en tanke på hur många som ska komma hem i kistor eller att Sveriges deltagande ökar risken för en terrorattack i vårt land. Minns tågattentatet i Spanien!

7705_01.jpg

Högt i försvarsutskottet satt under gångna valperioden också moderaten Karin Enström som har kaptens grad. Hon har också gått igenom Krigshögskolan och är sedan 2008 ordförande i Försvarsberedningen. Enström är enligt Wikipedia syster till Henrik Landerholm och till Louise Landerholm (kommunpolitiker i Uppsala) som är gift med riksdagsman Per Bill (m). Henrik Landerholm (m) har drillats på krigshögskolan. Har varit yrkesofficer med majors grad och var tidigare ordförande i försvarsutskottet.

Det är allvarligt att en liten officersjunta fått så oproportionellt stort inflytande på svensk försvars- och utrikespolitik. Det förefaller som om denna klick inte har någon som helst känsla för att Sverige kan spela en stor och viktig roll som fredsbevarare i stället för att vara en förnedrande kugge i USAs krigsmaskin.

Läs vår historia och återgå till den traditionella försvars- och utrikespolitik som grundlades av den förste Bernadotten, och sedan stärktes vid arbetar- och bonderörelsens framväxt. Innan dess hade den bedrövliga adeln och krigstokiga kungar hållit på att kriga i århundraden.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

2/11 Krigsaktivismen

Category Image