Det är den 2:a maj och klockan är två på natten när närmare 20 soldater tränger sig in i bin Ladens fastighet i Abottabad. Först skjuter man en av bin Ladens kurirer och en av hans hustrur, därefter rör man sig uppåt i huset. Ytterligare en man dödas samt en av bin Ladens söner. På tredje våningen befinner sig bin Laden, hans nuvarande hustru och enligt de första ryktena även hans dotter Safyiah.

Vi stannar där och tänker: I samma stund som två människor står öga mot öga med varandra har man ett val. Man kan skjuta eller påbörja ett samtal.

Det är en radikalt naiv tanke. Men är det inte just den som gör oss till människor?

Stig Dagerman skrev i sina dagsedlar den 23:e februari 1954:

En dag om året borde vi alla låtsas
Att döden vilar i ett vitt schatull
Inga stora illusioner krossas
och ingen skjuts för fyra dollars skull.
Världskatastrofen sover lugnt och stilla
Mellan lakan på ett snyggt hotell
Inget rep gör någon broder illa
Och ingen syster slumrar vid ett slutet spjäll.
Inga män blir plötsligt söderbrända
Och ingen dör på gatorna just då
Visst är det lögn det kan väl hända
Jag säger bara: vi kan låtsas så.

Dialogen mellan bin Ladens dotter Safyiah och den soldat från USA:s elitstyrka som senare kom att skjuta hennes far gör inte anspråk på någon annan sanning än sin egen, men har hämtat inspiration från medier, litteratur och religiösa texter ifrån båda sidor.

7807_01.jpg

Safyiah: Vad för dig hit till fiendeland?

Soldaten: Jag har kommit för att ... befria dig från slöjan.

Safyiah: Du har kommit för att hämnas.

Soldaten: Jag har kommit för att ... ge dig friheten. Hur gammal är du?

Safyiah: Jag tror att det finns saker av större vikt att avhandla oss emellan denna stund.

Soldaten: Du är ett barn och du är hjärntvättad. Jag har kommit för att du ska få gå i skolan.

Safyiah: När ett muslimskt land befinner sig under ockupation är Jihad varje muslims individuella ansvar.

Soldaten: Jag har kommit för att ge er demokrati.

Safyiah: Jag går i skolan men det struntar du i. För det är inte i er skola. Inte era kunskaper.

Soldaten: Skulle du inte vilja vara lika mycket värd som din broder?

Safyiah: Du har just skjutit honom.

Soldaten: Vet du hur många människor din far har dödat?

Safyiah: Som företrädare för ett land som fällt atombomber över hela städer med oskyldiga har du knappast rätt att anklaga någon annan för terrorism.

Soldaten: Vet du. När jag googlade på ordet frihet i Koranens sökmotor fick jag noll träffar. Säger inte det en del?

Safyiah: Jag tar av mig slöjan när jag själv vill. Men jag avstår gärna från att gå omkring i högklackat och bikini och sedan bli våldtagen och betraktad som ett objekt av kåta herrar. (ärligt) Vad betyder ordet frihet?

Soldaten: Frihet? Vilken fråga.

Safyiah: En människa kan dödas av en kula som väger 7 gram och ni har bomber som väger 7 ton. Du tror att ni kan bomba fram fred och att du är feminist för att du vill ta av mig slöjan.

Men det som är er frihet är inte vår frihet.

Ni sysslar med en mental kolonisering som är den värsta i mänsklighetens historia. Ni har förvandlat människan till en gudlös varelse vars mening består i att konsumera och producera. Ni tror att människan och inte Gud är universums herrar och att ni inte har något annat behov av vägledning än ert rationella tänkande och därför är fria att göra vad ni vill.

Soldaten: Ni hatar oss för att vi är goda. För att Amerika är möjligheternas land. Jag vet inte mycket om bin Laden men jag vet att han är ond. Det här är ett krig mot ondskan. Det som står på spel är inte bara Amerikas frihet. Det här är civilisationernas kamp

Vi har över 700 militärbaser över hela världen. Solen skiner alltid någonstans på den amerikanska militären. Operation Enduring freedom har hittills inneburit 11 000 räder. Nu är vi vid målet. De som inte är med oss är mot oss.

Safyiah: Segrarna skriver i historien men vi lever i den. Närmare hundra miljoner muslimer lever idag i extrem fattigdom. Våra egna regimer har svikit, Europa har svikit, Amerika har svikit, Världsbanken har svikit, FN har svikit. Nu finns bara Gud.

De pengar vi köper mat för omvandlas till kulor som sedan vänds mot oss. Vi kommer aldrig att glömma.

Soldaten: 3 117 dog i attacken mot World Trade Center den 11:e september.

Safyiah: Ja och de fick namn och ansikte. Hela världen sörjde. En halv miljon människor dog till följd av sanktionerna mot Irak, men dom reducerades till statister i er direktsända tv såpa. Vad är en människa värd?

Soldaten: Jag är här för att försvara friheten. Jag är här för att försvara mänskliga rättigheter. Jag är här för att försvara rättvisa. Jag är här för att försvara kvinnor, buddister, homosexuella, indianer, marxister, utlänningar, framtiden, vad du vill. Jag är beredd att offra mitt liv för detta. Men du måste förstå att er religiösa fundamentalism inte är acceptabel i ett modernt samhälle.

Safyiah: Det här är en politisk strid, inte en religiös. Du kan betrakta mig som en hjärntvättad barnunge och det kanske jag är, men det här handlar inte om det. Det här handlar om att vi inte längre accepterar att vara de förtryckta. Att ni utnämnt er till världens herrar som tillåts leva över era tillgångar, på resurser lånade från oss och från framtiden. Och samtidigt påstå att ni har en högre moral än vi.

Soldaten: Den amerikanska livsstilen går inte att kompromissa med.

Safyiah: Er demokrati har gått i konkurs. Peak oil är redan här. Vi har nått peak everything. Det samhälle som du kämpar för står på randen till ett sammanbrott. Marknaden som är er religion har ingen moral och därför slår vi nu tillbaka.

Soldaten: Hur blir man av med generationer av hat?

Safyiah: Kanske måste alla dö.

Soldaten: Om det här vore en amerikansk film så skulle du växa upp, förstå att du var grundlurad och sedan vända dig mot din far och döda honom. Men nu blir jag tvungen att göra det istället.

Och vad som händer med dig det vet jag inte. Det lär väl vara svårt att hitta något land som vill förbarma sig.

Safyiah: När upphör en människas värdighet?

Soldaten: Vad sa du?

Safyiah: När man skjuter honom och kastar honom i havet utan begravning.

Soldaten: Om du en dag vill uppleva friheten då måste du samarbeta. Först måste vi så att säga avlägsna en del hinder, därefter upprätta handelsförbindelser och så vidare, för med fri handel sprids också moral, värderingar och slutligen fred.

Safyiah: Vi vill inte ha era värderingar. Jag har hört att Ingvar Kamprads dröm är att öppna ett Ikea-varuhus i Teheran. Vi ville med den 11:e september rikta ett slag mot hela den globala räntebaserade ekonomi som ni stödjer med er militära makt.

Ni föreställer sig att marknaden är perfekt, men ni baserar era argument på en ekonomisk teori som hävdar att marknaden strävar efter jämvikt. Det råkar vara så att det grundantagandet är falskt.

Egenintressets promovering till moralisk princip har korrumperat politiken och politiken har misslyckats.

7807_02.jpg

Soldaten: Attacken mot World Trade Center orsakade ett börsfall på runt en triljon dollar.

Safyiah: Vilket visade på nödvändigheten i operationen. Och allt sammans till det förmånliga priset av en halv miljon dollar.

Soldaten: Vilket motsvarar mindre än en halv tomahawk missil.

Safyiah: Terrorismen är effektiv.

Soldaten: Försvaret av det öppna samhället blev en maskerad.

Vad sa du förresten? Och vad sa jag? Ja, vad ska man säga? Terrorismen är effektiv. Rädslan segrade. Vi behövde kriget för att stärka nationen. Bli hjältar i en ny världsordning. Visa vår manliga styrka.

Är det lagligt att skjuta bin Laden? Det är en icke fråga. Det här är ett krig bortom juridiken. Hundratusentals muslimer har redan fängslats och torterats till bekännelser utan rättegång. Vi har redan upphävt alla våra principer för att en dag kunna återta dem. För att fler ska kunna få ta del av dem.

Det är därför jag är här. För att fler ska få det bättre. För att du ska få det bättre. Kom ihåg det. Vad jag än gör. Kom ihåg det. Kom ihåg mig. Jag vill bli ihågkommen. Egentligen är det inte svårare än så.

Safyiah: Vi kommer aldrig att glömma.

Soldaten: Jag hade förberett mig i många år. Varje dag. Tränat mentalt, fysiskt. Valt bort familj barn, socialt umgänge för få vara en del av group six. The best of the best. Operera under krigslagar. Men när jag första gången stod med siktet inställt på en man jag förväntades skjuta insåg jag att sådant går inte träna på. Det var i oktober, men ännu varmt. Jag stod på ett fält. Han stod i ett dike. Med ansiktet bortvänt. Det såg ut som han satt fast. Han såg mig inte än. Jag svettades. Då kom en blå fjäril och satte sig på min stövel. Jag blev irriterad och ville att den skulle ge sig iväg. Jag ville inte att någon skulle se.

Safyiah: Och vad gjorde du?

Soldaten: Jag satte på mig en annan rustning. En rustning som man aldrig kan ta av. Jag upphörde att vara människa. Du får förlåta mig, ni får förlåta mig men jag har alltid gjort vad jag trott varit rätt.

Safyiah: Vi också.

Soldaten: Kan man bli straffad för det?

Safyiah: Skjut nu. Ni tror att er fiende är bin Laden. Men att döda en människa är en sak. Att döda en idé är en annan.

Soldaten: Är det rättvisa? Säg åt mig vad jag ska göra.

Safyiah: Du sa det själv. Den amerikanska livsstilen går inte att kompromissa med. Men även bin Laden och Al Quaida är starka varumärken. Det finns många som står redo att ta över.

Soldaten: Det var inte jag som sa det. Om livsstilen. Det var Bush.

Safyiah: Om man ska döda en idé måste man ersätta den med en bättre idé. Skjut. Det är bortom min makt att hindra dig.

Soldaten: Hon bad om det.

(skjuter bin Laden)

RADIOTEATERN är Sveriges absolut största teater med stolta traditioner från begynnelsen på 1930-talet när Hjalmar Gullberg ledde den. Den har haft stor betydelse som folkbildare och en bred publik har fått möta världsdramatiken och  våra bästa skådespelare i pärlor som Brechts Svejk i andra världskriget med Allan Edwall i huvudrollen. Sedan en längre tid har dock radioteatern känts mindre angelägen.  I varje fall ur ett samhällsperspektiv. Den tidigare radioteaterchefen,  Jasenko Semilovic, införde s.k erotiska pjäser, låt oss kalla det radioporr, som gick på nattkröken i P1.  Detta var väl tänkt som en förnyelse. Han bygger nu vidare på sin karriär i Folkpartiet.

I och med tillsättningen av Stina Oscarson som radioteaterchef har teatern slagit in på en delvis ny kurs.  Hon kommer närmast från Orionteatern i Stockholm, en samhällstillvänd och konstnärligt intressant teater, där hon har haft hand om ledningen.

Radioteatern  verkar alltså, glädjande nog, vilja vända sig mot vår samtid som sannerligen blivit  allt mer prekär. Den text vi här presenterar är skriven av Stina Oscarson själv och är ett exempel på vad hon  står för och den nya inriktning teatern strävar efter. Texten ingår i en serie som kallas "Möjliga samtal". Dessa pjäser är korta (tio minuter) och kommer att gå varannan lördag kl 10.45. Tanken är att låta personer som borde tala med varandra mötas just nu. Denna serie har alltså ersatt radiosex. Den som vill kan gå in på SR:s hemsida där dessa kortpjäser kommer att ligga. De finns även som pod.

Leif Stålhammer

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom.