I Röda rummets sextonde kapitel - ett av de mest citerade i svensk litteratur - låter Strindberg en snusig snickare skälla ut överklassdamer på hembesök för att tillhandahålla frälsning och välgörenhet:
Och det kommer en dag, då det blir än värre, men då, då komma vi ner från Vita Bergen, från Skinnarviksbergen, från Tyskbagarbergen, och vi komma med stort dån som ett vattenfall och vi ska begära igen våra sängar, begära? Nej, ta! och ni ska få ligga på hyvelbänkar, som jag har fått, och ni ska få äta potatis så att era magar ska stå som trumskinn alldeles som om ni gått igenom vattenprovet som vi... ".
Detta skrevs 1879 och förebådade med god marginal den svenska arbetarrörelsens genombrott
I dag är det nog inte längre från Söders gentrifierade höjder som det skulle börja mullra den dag det beger sig. Men snickarens syn på folks rätt till arbete och bröd sitter ännu djupt hos många av oss. Och hans syn på välgörenhet sitter också ännu djupt hos oss, vilka själva eller vilkas förfäder utsatts för den. Rätt till en anständig försörjning genom eget arbete eller i den mån man inte förmår utföra sådant till följd av ålder, sjukdom eller påtvingad arbetslöshet, har bildat grundsten i den välfärdspolitik som vi under förra århundradet började ta för given.
LO:s chefekonom anger att "arbetslöshet är en del av marknadsekonomin" och att "långtgående krav på rättigheter i arbetslinjen kräver närmast planhushållning". Anser nu även LO att bevarandet av kapitalismen, inte längre mänskliga rättigheter, är grundstenen i Sveriges socialpolitik?
När arbetarrörelsen väl kapitulerat på arbetsmarknaden är det logiskt att man även medverkat till att nedmontera folkets rättigheter inom socialpolitiken. Sjunkande stöd åt arbetslösa har inte nödvändiggjort men möjliggjort sjunkande nivåer på försörjningsstöd, pensioner och sjukersättning. Och socialförsäkringsministern är så upptagen med att i "rättvisans namn" spåra och lagföra en procent bidragsfuskare att han inte har tid att befatta sig med hur övriga 99 procent övriga drar sig fram.
Bild: Robert Nyberg.
Men hjälpen är nära: Redan gör välgörenhetsorganisationer statens arbete. Socialtjänsten skickar numera medellösa till kyrkan eller till annan välgörenhet, då man har berövat dem rätten till samhällsstöd. Från 1 januari 2012 får privatpersoner 25 procents skattereduktion på gåvobeloppet om de skänker pengar till organisationer som godkänts av Skatteverket. Dettta är nästan unikt i svensk historia. Mer pengar till Frälsningsarmén, Röda Korset, Diakonia och Svenska Kyrkan - och mindre till det offentliga välfärdsuppdrag man abdikerar från. 1800-talet och välgörenhetsdamerna är på väg tillbaka.