Under våren har Bulgarien skakats av sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter som protesterat mot höga elpriser.

Protestaktionerna pågick i en rad bulgariska storstäder under flera dagar. Elva personer inklusive fem poliser skadades i kravallerna. Bulgarien är inte det enda land som fått kraftigt förhöjda eller ibland fördubblade elpriser. Det skulle inte förvåna om vi snart får se liknande protester i Spanien. Svenska Energibolaget verkar sedan några åt i Spanien. Samma bolag har ett dotterbolag i Finland och är nu på väg att etablera sig i Polen.

De bulgariska prishöjningarna drabbade ett land med den lägsta per capita-inkomsten i EU.

Energiminister Dobrov möttes av snöbollar och rop som "avgå!" och "maffia" när han gick ut för att tala med demonstranterna. Folk brände sina elräkningar offentligt och krävde att de tre utlandsägda eldistributörerna som styr den lokala marknaden visas ut ur landet: Österrikes EVN och tjeckiska CEZ och Energo-Pro.

Elpriser utgör en stor del av hushållens månatliga utgifter i Bulgarien. Landet har de lägsta elpriserna i Europeiska unionen men också den lägsta genomsnittslönen, ca 400 euro (3 600 kr) per månad. Eftersom allmänna val närmar sig denna sommar, försöker Bulgariens regering undvika social oro till varje pris.

De tre bolagen har hänvisat till kostnader för investeringar, underhåll av näten och annat. Lokala medier har påpekat att jeepar och lyxbilar ingått i de investeringar som bolagen låtit slutkunderna stå för.

8510_01.jpg

Det finns en statlig kontrollmyndighet i Bulgarien, men den verkar ha tagit parti för de tre bolagen. Anklagelser om korruption går inte att bevisa. Det har också hävdats att bolagen haft en vinstmarginal på mellan 200 och 250 procent.

Den socialistiska oppositionen och det ultranationalistiska Ataka har krävt nationalisering vilket fått regeringsföreträdare att gå i taket. "Nationalisering är ren galenskap - det skulle innebära att gå tillbaka till totalitära tider", säger Ivan Hinovski, chef för Energy Forum Ltd., ett företag som sysslar med energieffektivisering.

Bulgariska ekonomer har i pressen varnat för att nationalisering av eldistributionen skulle ge sämsta möjliga signal till utländska företag och investerare. Energiminister Dobrov påstår till oceh med att Socialistiska partiet vill förvandla Bulgarien till ett Nordkorea.

Från officiellt håll har man påtalat att liberaliseringen inte varit genomgripande nog. Och helt poänglös är inte den invändningen, eftersom de tre företag som är verksamma på den bulgariskamarknaden har tilldelats varsin region i landet. CEZ levererar i väster, Energo-Pro i nordost och EVN i syd-väst. Detta innebär att Bulgarien gått från statligt monopol till monopolkapitalism. EU har gett Bulgarien ett vite för att man inte genomfört avregleringen på ett korrekt sätt.

Det bulgarerna kan hoppas på efter valet i juli är ökad statlig kontroll över de utländska bolagen parat med infrastrukturella satsningar som förbättringar av näten och dylikt.

Några avsteg från den ekonomiska politik som en gång utstakades av general Augusto Pinochet kan bulgarerna däremot inte hoppas på.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten

2/13 Arbetaren i boken

Category Image