1/15 Klasserna i Sverige
EKONOMISKA och sociala klyftor växer. Det är resultatet av kapitalismens klasslogik: den exploatering av merarbete som leder till att samhället delas upp i två grupper med olika ekonomiska villkor och intressen. Kampen för socialism är kampen mot denna logik.
Ändå har den socialistiska vänstern under de senaste decennierna ägnat allt mindre intresse åt fenomenet klass. I stället har den riktat fokus mot frågor om identitet och erkännande. Och samtidigt sprids myten att vi alla blir medelklass.
Med detta nummer inleder Clarté ett projekt om klasser och klasskonflikter i Sverige. Det kommer att löpa över flera nummer och syftar till att revitalisera klassdiskussionen inom vänstern.
I övrigt bl.a. Walden Bello om "När vänstern flyr förorten tar andra över" och Dan Jerrestam om immateriella rättigheter i artikeln "Befria det skapande arbetet!"

- Daniel Cederqvist
EU-projektet med dess centralt dikterade avregleringar, privatiseringar och strypkoppel på de sociala utgifterna har utmynnat i en omfattande ekonomisk och social kris. Många betalar ett högt pris för experimenten. Därför är det knappast förvånande att uppslutningen kring nyliberalismen försvagats. Med några undantag är det dock inte vänstern som växer i det politiska vakuumet efter kraschlandningen. I stället är den mest påfallande trenden i europeisk politik en snabb och massiv tillväxt av högerextrema rörelser. Det manar naturligtvis till eftertanke.
- Niklas Eriksson
52 procent tillhör arbetarklassen, 38 procent mellanskikten, 6 procent småborgerligheten och 1 procent bourgeoisien. Så kan man sammanfatta en klassanalys av Sverige. Men bakom siffrorna döljer sig både komplicerade avgränsningsfrågor och stora samhällsförskjutningar.
- Magnus Nilsson
Vem tillhör arbetarklassen? Ja, det beror på om vi talar om klass i strukturell eller historisk mening. Magnus Nilsson diskuterar det marxistiska klassbegreppet, outvecklat i Marx skrifter och omstritt i dag.
- Ulf Ek
Hörde på Morgonekot 26 mars att riskkapital från USA köper upp halva den svenska taxirörelsen. Efter elva år som taxiförare fick det mig att vilja ge en bild av hur denna företagspyramid är uppbyggd.
- Redaktionen
- Nej, jag tvekade inte. Det kändes bra, till och med mycket bra. Mikael Wiehe tar emot Jan Myrdals stora pris, Leninpriset, 2015. Han tycker att pristagarna bildar en liten motståndscell mot den rådande nyliberala ordningen, och han är gärna en av dem.
- Mikael Nyberg
Mikael Nyberg granskar ett återkommande argument för Natomedlemskap. Var Ryssland verkligen först med att riva upp folkrätten och ändra gränser med vapenmakt i det nya Europa?
- Walden Bello
Vänstern har hållit sig borta från Paris invandrartäta, muslimska förorter. I stället har den lockats in i etnicitetsdebatter om slöjförbud. Det är en av förklaringarna till morden på Charlie Hebdo och i kocheraffären. Walden Bello, filippinsk samhällsvetare, kommenterar terrorn i Paris och rasisternas framgångar.

- Dan Jerrestam
Kapitalismen blir till sist ett hinder för utvecklingen av produktivkrafterna. Så lyder klassisk marxistisk teori. Det stämmer med mycket så kallad immateriell produktion i dag: uppfinningar, medicinsk forskning och litterära och musikaliska verk. Storbolag tar hutlöst betalt för patent och upphovsrätter medan villkoren för det skapande arbetet försämras.
- Hans Isaksson
Nyligen kom den hittills bästa biografin över Astrid Lindgren (1907-2002), dansken Jens Andersens "Denna dagen, ett liv".