Hans Isaksson tipsar om allt du behöver för att göra rätt intryck. Det finns ett gammalt recept för social framgång: ät under ditt stånd, klä dig efter ditt stånd, men, framför allt, bo över ditt stånd.

Jag hade konsekvent levt precis tvärtom. Jag insåg att min okunskap och livsstil hotade att göra mig, likt många andra underklassare, till överviktig loser. Vad göra? Att börja äta lite mindre var mig motbjudande. Nej, jag borde bo lyxigare och leta efter ett alldeles eget drömhus. Det skulle bli mitt livsprojekt, på helt annat sätt än vad ens den dyraste HSB-lägenhet kunnat bli.

9604_01.jpg

Jag lämnade genast hyresgästföreningen och facket med, när jag ändå var i färd med att bli en individ. Jag började titta på Lyxfällan i Kanal 5. Efter ett par avsnitt fann jag dock titeln missvisande - programmet handlade i regel om socialgrupp tre, som levde på hämtpizza, Coca-Cola, snus och öl.

Jag prenumererade i stället på ett stort antal tjocka, glassiga tidskrifter. Jag övergav Arga snickaren för Grand Designs i TV8 och framför allt Husdrömmar i SVT.

Här låter SVT oss ta del av den välbärgade klassens drömmar. Att påstå att programmet saknar klassmedvetande vore orättvist - varje samhällsklass har ju sina drömmar och sina problem!

Då det gäller själva egendomen måste framför allt läget - grannskapet - vara passande. Att bygga om en strandnära nedlagd fabrik eller ett före detta sillrökeri på Österlen eller Gotland är just nu mycket modernt.

Mig ovetande har jag redan tillämpat shabby chic, som kan kombineras med en touche av det moderna och industriella. I takt med att industrin avvecklas som näringsskälla har modern, sofistikerad, industriell estetik flyttat in i hemmen.

9604_02.jpg

Köket är hemmets hjärta, gärna med ett klassiskt val av eventuella luckor med vintage mässingsbeslag - fast med mycket rostfritt och med natursten som bänkskiva. På Sköna Hem föreslår man 21 olika typer av kök som vart och ett, eller alla tillsammans, är en källa till inspiration - vilket faktiskt ger 51 kvadriljoner olika kombinationer för konsumenten. Kaklet får gärna föra tankarna till ett mysigt gammalt slakthus. Ibland kan det gå till överdrift, men man kan tona ner genom att placera kantstött porslin i ljuva pasteller på öppna hyllplan.

Om man någon gång därtill vill använda köket till matlagning och är beredd att ignorera risken för fettfläckar och matos, finns många tips om moderna rätter i tv, på nätet och i dagspressen.

9604_03.jpg

Badrum med riktig spakänsla och vacker utsikt är ett måste. Råa ytor och tidlösa material skapar en känsla av lyx, medan handdukstork i mässing bryter av och tillför värme och elegans. Ett slipat betonggolv tillsammans med handfat i samma material skapar industriell känsla. Ett fristående, oskarianskt badkar kompletterar då det rena rummet, som blir personligt när man fyller det med egna saker. Med mörkare nyanser och koppardetaljer skapas en maskulin värme och glöd när makan flyttat ut.

Att använda ett så lyxigt utrymme för att uträtta naturbehov, kan även under massiv användning av doftljus och blommor bryta den fräscha och finstämda atmosfären. Man bör därför helst klara av dessa saker på arbetet. (Själva muggen avhandlas eller avbildas följaktligen sällan i litteraturen.)

En uppmärksam läsare noterar att det här inte ordas om husets master bedroom. Men en allmän erfarenhet är att tillskapande, underhåll och livslång finansiering av ett drömhem enligt ovan gör att såväl sömn som sexuellt umgänge kommer i andra hand.

Copyright problem med bilder

Merparten av bilderna i äldre tidskriftsartiklar är i karantän men senaste numret för e-prenumeranter innehåller alla bilder. Vi publicerar godkända bilder allteftersom. 

Mest läst av skribenten

1/16 Någonstans att bo

Category Image