Läs det senaste utgivna numret digitalt

  • Läs på mobil, platta eller dator. Antingen som pdf eller som en webbutgåva, se vårt webbarkiv
  • Endast 125 kr/år - fyra nummer
  • Betala via swish eller PG 251780-3
  • Åtkomst via www.clarte.se med inloggningsuppgifter mottagna via din e-postadress

OBS! Du måste ange din e-postaddress.

Nytt nummer av Clarté!

  • Nr 3/2022 NATO - Sverige Afrika Ukraina

Senaste ClartéNu är det allvar. Efter beslutet att överge 200 år av neutralitet och ansöka om inträde i Nato ebbade den säkerhetspolitiska debatten i stort sett ut. Vilka politiska och rättsliga effekter kommer medlemskapet att få? Hur stort blir USA:s politiska inflytande? Vad får sveket mot kurderna för konsekvenser? Vilka krig och militära konflikter kommer Sverige nu att dras in i? I detta nummer av Clarté skildrar vi förspelet till ansökan om medlemskap – och till den invasion av Ukraina som regeringen anförde som motiv. Vi granskar kampanjen för Nato och de hot mot yttrande- och tryckfriheten som Sveriges införlivande i militäralliansen för med sig. I nummer 1/2022 av Clarté skrev vi om 20 år av krigande med USA och Nato i Afghanistan. Nu berättar vi om Natos operationer i Afrika. Nato är ingen försvarsallians, och Sverige ansluter med egna imperialistiska ambitioner.

Clarté 3/2022 har temat "NATO - Sverige Afrika Ukraina". Beställ nya numret av Clarté!

Är du e-prenumerant kan du logga in ovan för att läsa det nya numret. Vill du bli e-prenumerant och kunna läsa tidskriften på nätet samma dag som den kommer ut? Läs mera om e-prenumeration.

Att kapitalismen skulle vara krisfri är det numera väldigt få som tror på. Sedan mitten av 70-talet har kriserna avlöst varandra med växande amplituder och 2008 fick vi uppleva den största finansiella krisen sedan 1929.  Hur analyserar då vi marxister de kapitalistiska kriserna? Är det inte så att vi genom att konstatera att kriserna har uppträtt med jämna mellanrum under hela kapitalismens historia, insett att ekonomiska kriser är en lika trogen följeslagare till kapitalismen som baksmällan är till ruset. Men då det gäller att på ett trovärdigt sätt förklara de inre orsa¬kerna till kriserna anser jag att vi behöver förbättra våra teoretiska verktyg och utveckla den marxistiska ekonomiska teorin. En av hörnpelarna i marxistisk ekonomisk teori är "Lagen om Profitkvotens Fallande Tendens" Denna lag diskuteras fortfarande livligt.

Har det kapitalistiska produktionssättet en inneboende tendens till en fallande profitkvot? Är det i så fall är detta som är en av orsakerna till lönsamhetskriser i de kapitalistiska ekonomierna?
Jag har i en längre artikel "Några frågor kring lagen om profitkvotens fallande tendens" - som jag inte lyckats få publicerad i Clarte - visat att den av Karl Marx definierade profitkvoten är i stort sett ett meningslöst mått.

Läs hela artikeln

 

{jcomments lock}

Nytt på Clartébloggen

Det finns ingen gratis ketchup

Erik Haking - 30 november 2022

På danska snabbmatskedjor kostar ketchupen mellan 3 och 5 kroner per förpackning. Ketchup är alltså, enligt dansk klassificering, jämställd med en sås eller dipp likt mayonnaise eller remoulade. I Sverige är däremot ketchup klassad som en basvara, likt salt och peppar, som man får ta hur mycket man...

Läs mer ...

Clartés remissvar - Svensk anslutning till Nato

Styrelsen - 16 november 2022

Remissvar Sveriges medlemskap i Nato (Ds 2022:24) Sammanfattning Svenska Clartéförbundet motsätter sig förslaget att Sverige ska ansluta sig till den Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato). Förbundet anser inte att de grundläggande förutsättningarna för den traditionella svenska alliansfriheten...

Läs mer ...

Med förnuftets ljusfackla i vänster hand

Mats Parner - 14 november 2022

Bara en gång har jag träffat författaren Erik Wijk. Det lär ha varit 2006 eller 2007, då han i Bokcaféets regi föreläste om demokrati, yttrandefrihet och rätten (eller vikten av) att göra motstånd i en värld av krig. Evenemanget ägde rum i Karlstad. Efteråt samlades föredragshållaren, jag själv...

Läs mer ...

Några tankar om excellens och spets i forskning

Johan Wickström - 11 november 2022

Ibland är det klokt att tänka: Tvärtom! Jag lyssnade nyligen på Vetenskapsradions intervju med den nya utbildningsministern. Han lade ut texten om den kommande borgerliga forskningspolitiken. En våg av positivt laddade ord mötte radiolyssnaren redan under intervjuns första minuter. Den framtida...

Läs mer ...

Tekniska problem med tidskriftsartiklar

Vårt artikelarkiv påverkas av ett tekniskt problem som gör att det för närvarande tyvärr inte går att se bilder i äldre tidskriftsartiklar. Vi jobbar på att lösa problemet, men tyvärr kan det ta lite tid innan bilderna är tillgängliga igen. 

Artiklarna i det nummer som är aktuellt för e-prenumeranter innehåller alla bilder.

Webbredaktionen

 

Läs Clarté på nätet! Nr 2/22 Musikens makt - Maktens musik

Bildtext

Staten, kapitalet och kriget

Judith Kiros - 15 juni 2022

Kriget i Tigray i norra Etiopien har, i skrivande stund, pågått i ett och ett halvt år. Under den...

Läs mer ...

Bildtext

Stövelklackarna i taket

Erik Haking - 15 juni 2022

Regeringens snabbt hoprafsade "utredning" inför ansökningen om Nato-medlemskap var som förväntat...

Läs mer ...

Bildtext

In i värmen

Joel Gordon Hultsjö - 15 juni 2022

Skrämmande rapporter om fåglar som föll från himlen i Indien på grund av vätskebrist publicerades...

Läs mer ...

Bildtext

Tema - Musikens makt-maktens musik

Fredrik Lindblå - 15 juni 2022

Året är 1960 i Berlin och Ella Fitzgerald berättar för publiken att hon som första kvinna ska...

Läs mer ...